Десетки полети спира на дълги разстояния "Бритиш еъруейз". Причините са проблеми с двигателите, които са производство на "Ролс-Ройс".

Британският превозвач отлага плановете за директни полети до Малайзия, намалява наполовина тези до Катар и преустановява линиите между лондонското летище Гетуик и JFK в Ню Йорк.

Компанията обясни, че е била принудена да предприеме тези мерки заради износването на двигателите Trent 1000, с които са оборудвани самолетите "Боинг" 787 Dreamliner.

 "Ролс-Ройс" не са успели да доставят достатъчно нови двигатели и части, за да продължат да се ползват всички самолети, поради което пет от тях е трябвало да бъдат спрени от полети. Това е равно на 15% от флота на компанията.

Досега спрените самолети бяха замествани с "Боинг" 777, но и тези машини са експлоатирани до такава степен, че също имат нужда от профилактика.

"Пристъпихме към тези действия, защото не вярваме, че проблемът може да бъде разрешен бързо", коментира говорител на превозвача. Оттам уверяват, че ще успеят да заменят голяма част от спрените полети с алтернативи за същия ден с "Бритиш" или с партньорска авиокомпания.

Засега новият полет от "Хийтроу" до Куала Лумпур се отлага за април догодина. Той трябваше да се изпълнява от ноември. Един от двата ежедневни полета от "Хийтроу" до Доха се отменя до март, а полетите от "Гетуик" до Ню Йорк ще бъдат спрени от началото на декември до края на зимния сезон.

Вероятно ще има и други промени до януари, предупреждават от компанията. За Ню Йорк например се запазват осемте полета на ден от "Хийтроу". Някои от полетите ще се поемат от "Катар Еъруейз". Засегнатите пътници вече са започнали да получават съобщения.

Ситуацията допълнително се усложнява от стачка за заплати в "Боинг", която затруднява доставката на резервни части. От "Ролс-Ройс" коментираха, че продължават да работят за минимизиране на щетите. "Имаме проблеми с доставките на части и това, за съжаление, е проблем за цялата авиоиндустрия", коментират от компанията.

Спрените полети ще направят оставащите възможности още по-скъпи, особено по празниците, коментират специализираните издания.