Ръководството на Българския туристически съюз (БТС) потърси подкрепа от ресорната парламентарна комисия по туризъм за получаването на статут на национално представена организация. Председателят на Съюза Венцислав Венев бе изслушан в комисията, предаде БТА.

Той запозна членовете й с дейността на организацията, като подчерта нейните социални, образователни и патриотични функции и изтъкна, че това се прави без подкрепа на държавата, а от седем години БТС няма статут на национално представена организация. При моя едногодишен мандат, заедно с оперативното звено, което ръководя, успяхме да приключим всички наши задължения - нямаме задължения към държавата, към общините сме ги разсрочили за пет години, нямаме задължения към НАП и към Министерството на младежта и спорта, заяви председателят на организацията. Нямаме задължения, ние сме чисти като сълза в този момент и молбата ни е да получим подкрепа, за да можем да формализираме това, което правим на терен, и получим статута, тогава лесно ще работим с регионалните ни поделения, общините, фирмите и институциите, обърна се председателят на БТС към членовете на комисията.

Той съобщи, че е изпълнено решението на Министерския съвет от май 2020 г., с което задълженията на БТС от 1,6 млн. лева с лихвите по акт на АДФИ са покрити с прехвърляне на част от хижа "Трещеник" в полза на държавата. Междувременно е имало две решения на Софийския градски съд и на Апелативния съд, че задълженията са паднали по давност. Предстои да се разберем с държавата кой какво ще прави с базата, допълни Венцислав Венев.

Той съобщи, че след демократичните промени през 1989 г. около 350 са били обектите под шапката на БТС и неговите поделения, някои от тях са били стопанисвани от туристическите дружества, други са държавни, общински и имоти на БТС. Кашата в собствеността на БТС е доста сериозна и тепърва ни предстои да я изясним, каза председателят на БТС. От Комисията поискаха ръководството на Съюза до 15 юли да предостави пълен доклад за обектите, като той трябва да е разделен на три части - в първата да са посочени безспорните, във втората - тези, за които има колебания, а в трета - обекти, за които се водят съдебни дела. Поискана бе и информация за състоянието на някои от пещерите.

Няма да продаваме повече обекти, докато аз съм председател, ще имат проблем с продажбите, ще защитаваме обществения интерес и този на планинарите, заяви Венев в отговор на депутатски въпрос. Той изтъкна, че без подкрепата на държавата планински и особено високопланински туризъм няма как да се случи, визирайки краткия туристически сезон на някои от хижите и големите разходи за ремонта и поддръжката им, които не могат да се покрият с приходите им.

В отговор на въпрос за хижа "Христо Смирненски" председателят на БТС напомни, че в момента тече конкурс за стопанисването и управлението й. Надяваме се до 15 юни да има добър интерес от коректни партньори и да реализираме проекта, като едно от изискванията е да бъде национален център по туризъм и спортове на открито, каза Венцислав Венев.