Будапеща ще проведе 2-седмичен референдум относно възможността да премахне всички краткосрочни наеми. Това ще е първият такъв, проведен в популярна европейска столица и туристическа дестинация, пише Reuters. По данни на Евростат около 719 милиона души са резервирали нощувки в платформи като Airbnb, Booking, Expedia Group и TripAdvisor за миналата година.

Париж е рекордьор в тази класация, настанявайки близо 19 милиона души. Лидер в Централна Европа е Будапеща, където са настанени 6.7 милиона гости, изпреварвайки Виена, Прага, Варшава, Краков и други.

Гласуването ще започне на 15 септември и ще продължи до края на септември. Краткосрочните наеми променят значително възможността на жители на града да наемат жилище и рефлектира осезаемо върху качеството им на живот.

Референдумът се провежда за 6-ти квартал на Будапеща, известен като един от най-красивите и панорамните в столицата на Унгария. Жителите на града са щастливи, че живеят във време, в което могат да посрещат туристи, но вече има достатъчно градове в Европа, чийто местни твърдят, че животът им просто е станал непоносим. Ако жителите на Будапеща гласуват за премахването на платформите за краткосрочни наеми, забраната влиза в началото на 2026 г.

Според някои експерти, премахването на жилища под наем в 6-ти регион на унгарската столица, където наемите са с 22% по-високи, може да забави скокът на цените върху дългосрочните наеми. Противниците на идеята посочват, че забраната няма да се отрази само върху наемодателите, но и върху близките заведения и ресторанти, които най-често работят с чуждестранни туристи. Тъй като настроенията са смесени, общината предлага Соломоново решение и предоставя достатъчно време на жителите да вземат своето решение.