Древният град Фазелис на южното крайбрежие на Турция се смята за обект с изключително археологическо значение и природна красота. Въпреки това, за ужас на местните жители, турското правителство е решило да преобрази района, така че да е по-подходящ за туристи.

Снимка: iStock by Getty Images

Изграждането на тоалетни, кафенета и съблекални е част от плана за превръщането на Фазелис в туристическа дестинация, но тази идея е подложена на широка критика. Привлекателността на района се крие преди всичко в неговото недокоснато археологическо наследство, а туристическата инфраструктура ще го превърне просто в място за посещение от хора, които едва ли ще оценят историята.

Турция разчита на туризма повече от всякога заради нарастващата инфлация и нестабилната лира. Съобщава се, че миналата година правителството е похарчило едва 60 000 турски лири (1 980 евро) за проучване на археологията на Фазелис, като е стигнало до заключението, че районът няма голяма културна стойност.

Плажовете Алакасу и Бостанлък са разположени в южната част на турския бряг на Средиземно море и са били част от гръцко и римско селище. Смята се, че пътят, който се вие през Алакасу, е бил прокаран от армията на Александър Велики, а заливът Бостанлък е убежище за морски костенурки. 

Археолозите и други експерти, които искат да защитят Фазелис, са загрижени, че изграждането на тези туристически обекти създава опасен прецедент за други обекти с културно значение. През обекта на световното наследство на ЮНЕСКО в Кападокия наскоро беше построен път, който беше одобрен единствено от Министерството на културата, но не и от ЮНЕСКО.

Кампанията "Не докосвай Фазелис", която се подкрепя от Световния фонд за дивата природа в Турция, както и от много местни жители, успешно спря временно строителството през юни 2023 г. Съществуват обаче опасения, че оборудването вече е повредило артефакти и хронологичните скални пластове под земята.

Като страна, подписала Конвенцията от Барселона, Турция е правно задължена да осигури опазването на своята част от Средиземно море. 

Фазелис се счита за най-старият град в Турция. Наред с такива градове като Урфа, Измир, Коня, Пергам. Построен е около 693 г. пр. н. е. от пришълци от остров Родос. Някога градът е бил основен морски център с три пристанища. Тук са царували гърци, перси, ликийци, римляни и дори араби.

Снимка: iStock by Getty Images