За четвърта поредна година Община Бургас ще предложи на своите граждани и посетители календар с тематични уикенди през пролетта и лятото. 

Първите предстоят още през пролетта с "Дни на цветята", които ще започнат с откриването на традиционното изложение за цветя "Флора" на 28 април и ще продължат до 8 май, съобщава БТА.

От 12 до 14 май ще се проведе "Зелен уикенд", който се организира съвместно с Българска фондация "Биоразнообразие". В неговата програма влизат Карнавал на биоразнообразието, инициативи на Природонаучен музей-Бургас и такива, свързани с бургаските езера, както и тематичен базар на улица "Алеко Константинов".

За всички любители на българския фолклор, както и за чуждестранните туристи, атрактивен може да бъде Уикендът на хорото, който ще се проведе от 9 до 11 юни. В него централно събитие ще бъде осмият Национален фолклорен фестивал на клубове по народни танци "Хоро край лазурния бряг" на площад "Тройката".

От 23 до 25 юни в града ще се проведе и първото издание на фестивала "Бургас - вълнуващ и артистичен", който се реализира по проект, целящ да обхване публиките в периферията на града. Затова и събитията в програмата му ще се проведат в парковите пространства на комплексите "Меден рудник", "Изгрев" и "Славейков". Централната градска част също ще бъде включена.

По повод посрещането на Джулай морнинг на 30 юни срещу 1 юли се очаква хиляди да посрещнат изгрева в Бургас. По същото време остров Света Анастасия ще е домакин на третото издание на фестивала SOLAR Island. "Метрополис" също подготвят тематично парти, а по традиция бургаски рок банди ще забавляват публиката на плажа в района на Моста.

През август в града ще се проведат множество фестивали. Spice Music Festival ще събере почитатели на музиката от 90-те години за петото си юбилейно издание на Морска гара. Международният фестивал за куклен театър "Дни на куклите" също ще чества юбилей с десето издание на открита сцена "Охлюва" в дните от 30 юли до 5 август.

Между 18 и 20 август по-младата публика ще може да посети Teen Boom Festival (18-20 август) или скейт фестивала, който се провежда в същите дни в парка на к-с "Изгрев".

Сред тематичните уикенди са предвидени и такива с кулинарна, кино и литературна насоченост. Ще има и събития за любителите на автомобили и високи скорости.

Ето и летния календар на Бургас

28 април - 8 май - Дни на цветята, Национална изложба "Флора Бургас";

12 май - 14 май - Зелен уикенд съвместно с фондация "Биоразнообразие" и Регионален музей - Бургас;

18 май - 24 май - Дни на буквите и книгите, които ще започнат с "Нощ на музеите", а кулминация ще са тържествата на 24 май;

9 юни - 11 юни - Уикенд на хорото, в който основно събитие ще е осмият Национален фолклорен фестивал на клубове по народни танци "Хоро край лазурния бряг";

16 юни - 18 юни - Миден уикенд с основни локации Културно-туристически комплекс "Ченгене скеле", Остров Св. Анастасия и бургаски ресторанти;

17 юни - 20 юни - БГ Кино ваканция, в който основно събитие ще е първо издание на фестивал на българското кино в Културен дом НХК;

23 юни - 25 юни - Фестивал "Бургас - вълнуващ и артистичен";

23 юни - 25 юни - Биле уикенд с фестивал на остров Св. Анастасия;

30 юни - 1 юли - Джулай уикенд с три партита и ретропарад на автомобили;

14 юли - 16 юли - Уикенд "Бързи и яростни" с тунинг фестивал "Маска";

28 юли - 30 юли - Бирен уикенд и Solar, които се провеждат съответно в парк "Минерални бани" и отворената зона на бургаското пристанище;

30 юли - 5 август - Дни на куклите по повод десетото издание на Международен фестивал на куклите;

4 август - 6 август - Спайс уикенд по повод фестивала Spice Music;

18 август - 20 август - Тийн уикенд с Teen Boom Fest и Burgas Skate Open;

17 септември - 22 септември - DOCK уикенд с Фестивал за международно историческо документално кино DOCK.