Летящата чиния на Бузлуджа, както я описва изданието Euronews, е изоставен паметник от комунистическия период на България. Колосалният монумент е построен между 1971 и 1984 г. и празнува основаването на комунистическата партия в страната. Построяването ѝ коства над 30 милиона долара за същия период от време. След падането на режима е ясно, че тази сграда е изоставена и до днес продължава да е жертва на лошите климатични условия и липсата на всякаква поддръжка.

През последните години, пише същото издание, Бузлуджа се превръща в един от особено интересните монументи, печели внимание в социалните мрежи и редица любопитни туристи пристигат, за да ѝ обърнат внимание. Според данни на община Казанлък, сградата привлича повече от 50 хиляди туристи на година. Предложението на общината е да закупи монумента и да го облагороди. През 2020 г. се намират няколко организации, които се опитват да я възстановят и да запазят нейната вътрешна мозайка.

През изминалите години, самият покрив пропада и интериора стои на милостта на времето. Бузлуджа може да получи финансиране от 3.5 милиона евро по план за възстановяване на ЕС и да се трансформира в туристическа атракция. Въпреки повишаващият се статус архитектурна и културна стойност, монумента има противоречива история. На 17 ноември община Казанлък подготвя референдум на локално ниво, за да пита жителите дали са съгласни със закупуването и облагородяването на въпросния монумент. През последните години Бузлуджа е домакин и на различни алтернативни партитата, провеждани от хора, които искат да съберат средства за ремонта на сградата.