Търсят се частни терени по южното Черноморие за включването им в карта с места за свободно къмпингуване. Тази инициатива на Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ) цели, освен създаване на такава карта, но и изработване на наредба, регулираща свободното къмпингуване, съобщи областният управител на Бургас Пламен Янев, цитиран от пресцентъра на областната администрация в морския град.

Терените, подходящи за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани, може да са горски или земеделски. Те не се категоризират като къмпинги по смисъла на Закона за туризма, но подлежат на регулация спрямо поставянето на обекти в тях. От пресцентъра на Областна управа - Бургас посочиха, че предлаганите имоти трябва да са извън територията на морските плажове, пясъчните дюни и вече категоризираните къмпинги, а защитени местности и природни забележителности не могат да бъдат предлагани.

Собствениците на такъв вид терени могат да заявят интерес до Областна администрация-Бургас за включването на земите в специализираната карта с места за свободно къмпингуване. Изпратените предложения ще бъдат обстойно изследвани от МРРБ по отношение на пожарна безопасност, риск от бедствия и биха могли да се отразят в официален регистър.

Миналата година беше оповестена инициативата за карта, която показва свободните места за разполагане на кемпери и палатки, както и каравани, които могат да бъдат наети на къмпинги по българското Черноморие. Целта е хората лесно и бързо да се ориентират къде могат да организират своята желана ваканция сред природата, а в бъдеще ще бъде разширен, включвайки и други части на страната.