Туристическите организации обявиха вече новогодишните празненства и концерти по крайбрежните площади на Черна гора с участието на звезди от региона, а властите се опасяват от бум на коронавирусната инфекция по празниците.

Популярната и в България Лепа Брена ще пее в Будва, Здравко Чолич - в Котор, Gibonni, Петър Грашо и Дино Мерлин - в Бар.

Министърът на здравеопазването Йелена Боровинич Бойович в интервю за ТВ "Виести" заяви, че Правителствената комисия за пандемията все още обмисля дали и при какви условия ще разреши провеждането на тези концерти. "Нещо, което неминуемо ще бъде условие за това, е наличието на COVID сертификат или тест, ако епидемиологичната ситуация позволява този модел", допълни тя. На въпроса дали има възможност за забрана на подобен тип събирания, министърът отговори утвърдително.

Гражданите като цяло са критични към обявените събития, посочва медията.

"Ако всички искаме да пострадаме, нека ги организират.", "Това наистина е срам!". "Нека хората да се забавляват, това е тяхно право!", гласят диаметрално противоположните мнения на хора от анкетата на ТВ "Виести".

Междувременно бе разрешено организирането на новогодишния пазар на площада на Независимостта в столицата Подгорица от 15 ноември, но при спазване на категорични насоки от Института за обществено здраве. Основните условия ще бъдат: ограничено пространство, тоест поставяне на заграждения около мястото, където се провежда пазарът, както и задължителното притежаване на сертификат.

А кой ще контролира това, когато проверяващите се оплакват, че поради липса на капацитет дори не могат да следят дали всички в заведенията за хранене имат удостоверение?

"Смятам, че всички служби за инспекция трябва допълнително да се ангажират и да дадат своя максимум. Предполагам, че броят на хората не е достатъчен, но това наистина не е в моята компетентност. Част от обществото очаква лекарите и министърът на здравеопазването да си съблекат палтата и да отидат да проверят удостоверенията в ресторант, кафене или на сватба. Смятам, че е крайно неуместно и няма да позволя на никого да обвинява лекарите и здравната система.", заяви Боровинич Бойович.

От инспекцията отговарят, че ще контролират тези прояви и ще съобразят броя на инспекторите с оценката на ситуацията. Те заявяват още, че очакват помощ от служители на РПУ и комуналните служби.

Нови мерки срещу разпространението на КОВИД-19 трябваше да влязат в сила от 1 декември, но министър Боровинич Бойович не изключи възможността те да бъдат приети по-рано, ако епидемиологичната обстановка го налага. За да не се случи това, тя отново призова всички да се ваксинират и да спазват съществуващите мерки. В страната започна и ваксинирането срещу сезонен грип.

Според последните данни на Grafics.Reuters.com в Черна гора всеки ден се регистрират средно по 625 нови случая на коронавирусна инфекция, а поставените дози ваксина на ден са 890.