Черният лешояд - най-голямата и тежка граблива птица в Европа - се завърна в Източните Родопите, след като 14 птици от Испания бяха пуснати на свобода, съобщават от Фондация "По-диви Родопи".

Екип на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), на испанската неправителствена организация GREFA и на Фондация "По-диви Родопи" освободи първата голяма група лешояди в Източни Родопи като част от програмата за възстановяване на вида в българската част на планината.

Това става след близо шест месеца на адаптация в специално изградена волиера между Маджарово и Ивайловград, поясниха от организацията. "Младите лешояди започнаха да излизат на свобода един след друг и да изследват околността, но някои дори останаха да нощуват във волиерата през първата нощ и напуснаха едва на следващия ден", коментира д-р Волен Аркумарев от БДЗП. Първите дни са критични за неопитните птици, които трябва бързо да се научат да нощуват на безопасни места в околността и да се връщат да се хранят на площадката за подхранване, докато укрепнат достатъчно.

За момента карталите се придържат в близост до мястото на освобождаване и извършват кратки тренировъчни полети. Всички освободени лешояди са маркирани с GPS предаватели, което дава възможност в реално време да се проследяват техните придвижвания и да се следи състоянието им.

От "По-диви Родопи" припомнят, че първата група черни лешояди бе транспортирана от Испания у нас от испанската неправителствена организация GREFA (Grupo de Rehabilitación de la Fauna Autóctona). Тя достави общо 17 черни картала, четири от които са излюпени в техния център, а останалите 13 са диви птици, които са били спасени и лекувани след инциденти. През следващите няколко години е планирано да се освобождават още по шест - десет индивида годишно като част от текущата програма.

За съжаление нерядко защитените видове птици у нас са обект на бракониерство или отравяне, добавят от БТА.  В края на септември т.г. край Джебел бе открит прострелян египетският лешояд Бояна. През май 2020 година в Кърджалийско смъртоносно бе повален и черен лешояд. Очаква се скоро пък към единственото засега обучено куче за откриване на отрови в дивата природа Барс да се присъединят още две четириноги.