"Известно ни е за 22-ма британски граждани, които са починали в Турция от януари 2019 г. насам, след посещения в здравни заведения за лечение на различни състояния", се казва в официално съобщение, съобщава Euronews. На туристите се препоръчва да се придържат към доставчици на медицински услуги, които са одобрени от Министерството на здравеопазването на Турция.

Пластичната хирургия, стоматологичните процедури, както и сърдечно-съдовата хирургия, са сред най-търсените.

Ниските разходи за лечение се оказват примамка за медицинските туристи. Но рискът е огромен - липса на строго лицензиране и регулиране, усложнения, инфекции и антибиотична резистентност, както и невъзможност за последващи грижи, когато пациентите се завърнат у дома.

По-рано тази година жена от Манчестър разказа пред британските медии за пътуването си до Турция за поставяне на зъбни импланти. След като се събужда от упойката, тя установява: "Под венците ми имаше големи празнини и се виждаха всички метални части (на имплантите). Беше направено толкова зле, че беше чак невероятно", казва Рида Азим. "Първоначално щяха да направят пет импланта", казва тя. Но когато лечението започнало, стоматолозите ѝ казали, че ще трябва да премахнат всичките й зъби.

По данни на Турския статистически институт през 2021 г. над 640 000 здравни туристи са посетили страната, а това е донесло приходи от почти 1 милиард евро. Този факт превръща Турция в една от водещите световни дестинации за стоматологичен туризъм, като според Турската стоматологична асоциация всяка година в страната пристигат от 150 000 до 250 000 чуждестранни пациенти за лечение.

Унгария, Тайланд и Дубай, Индия, Израел, Малайзия, Мексико, Сингапур и Южна Корея, също са популярни като дестинации за здравен туризъм.

Тъй като стандартът на медицинските заведения, както и методите на лечение се различават значително по света, е важно да се направи задълбочено проучване, преди да се предприемат каквито и да било процедури в чужбина.

"Не е разумно да се доверявате на частни компании, които имат финансов интерес от организирането на медицинското ви лечение в чужбина", предупреждава правителството на Обединеното кралство.

През последните месеци Турция влезе в заглавията на вестниците именно с широко рекламирания си здравен туризъм, като изразът "зъби от Турция" стана популярен в отговор на съобщенията за провалени стоматологични процедури в страната.

Ако планирате да посетите Турция за медицинска процедура, задължително проверете информацията си в HeathTurkiye, за да намерите доставчици на медицински услуги, които са одобрени от Министерството на здравеопазването, допълва Euronews.