Макар и да не е често срещано, не е нечувано една държава да промени името си. На местните жители и на чужденците може да им отнеме известно време да свикнат, но след това названието се превръща в нормално явление. Тайланд някога е бил Сиам, Мианмар - Бирма, Нидерландия - Холандия, а Иран - Персия, пише TimeOut.

Понякога новото име е толкова сходно, че никой не забелязва кога официално се променя. През 2022 г. Република Исландия стана "Исландия", а от тази година Микронезия вече се нарича "Федеративни щати Микронезия".

Чешката република ще се присъедини към други държави, които са съкратили или опростили имената си, и помоли чрез нова кампания повече хора да я наричат "Чехия".

Както Чешката република, така и съкратеното "Чехия" са официално признати имена от 2016 г. насам. Ако този ход бъде одобрен от парламента, страната ще запази пълното си име, но ще направи официалното кратко географско "Чехия". Подобно на официалното кратко географско име на Френската република - Франция.

Чешката република ще се използва за правителствени документи, работа в посолствата и правна кореспонденция, докато Чехия ще се употребява в по-обикновени, практически обстоятелства. Страната желае да използва Czechia в медии, литературни произведения, фирмени марки и спортни отбори, където по-краткото име е по-практично.

Технически това ще бъде връщане към предишното й име, тъй като през 90-те години на миналия век, когато все още е била част от Чехословакия, тя е била известна като Czechia. Когато през 1992 г. страната се отделя от Словакия, тя приема името Чешка република.