България и Черна гора обединяват усилия за развитие на устойчив туризъм на Балканите. В рамките на официалното посещение на служебния министър на туризма на България Евтим Милошев в Черна гора идеята на България страните от Балканите да се представят с общ туристически продукт пред далечни държави се доближава до своята реализация. Принос за това ще има и откриването на преки самолетни връзки между столиците на държавите от Балканите, а потенциално дестинация "Балкани" ще може да се рекламира на далечните пазари като Япония и САЩ, съобщи за БТА служебният министър на туризма Евтим Милошев. Така например от министерството са изчислили, че през следващата година, при интегриран балкански туристически продукт, може да очакваме допълнително около 250 000 туристи от пазари като Северна Америка, Южна Америка и Югоизточна Азия.

Министър Милошев проведе редица срещи на най-високо ниво по време на официалното си посещение в Черна гора, представяйки визията за "Нова туристическа дестинация Балкани" - обща туристическа дестинация, която обединява балканските страни. "Вече реализирах посещения в Турция и Румъния, където обсъдихме идеята за интегриран балкански туристически продукт. В Япония разговори на тази тема водихме с министъра на туризма на Черна гора Симонида Кордич, което доведе до тази визита и подписването на План за съвместни действия в областта на туризма за периода 2025-2027 г. Предстоят ми разговори с министър Мирела Кумбару в Албания, както и, надявам се, с министъра на туризма на Гърция г-жа Олга Кефалояни. До момента можем да кажем, че "Бранд Балкани" среща голяма подкрепа, защото това е шанс за всички нас", подчерта министър Милошев.

В рамките на срещата с парламентарната Комисия по туризъм, земеделие, екология и устройство на територията на Черна гора председателят на комисията Деян Джурович изтъкна, че опитът на България в зимния туризъм и успешните примери като курортите Банско и Пампорово са от ключово значение за развитието на зимния туризъм в Черна гора, съобщиха от Министерството. "Българският опит е ценен за нас и може да ускори развитието на Черна гора като целогодишна туристическа дестинация", посочи Джурович. Устойчивостта бе определена като основен принцип в развитието на туризма.

Министър Милошев акцентира върху необходимостта от създаване на редовна въздушна връзка между София и Подгорица като важна стъпка към реализирането на интегриран туристически продукт на Балканите. "Един полет от 40 минути може да преобрази възможностите за туризъм, културен обмен и икономическо сътрудничество между нашите две страни", заяви Милошев. Той допълни, че свързаността между столиците е решаваща за привличането на туристи от далечни пазари като Япония и САЩ, които искат да посетят няколко балкански държави в рамките на едно пътуване.

Министър Милошев проведе и разговори със заместник-председателя на парламента на Черна гора Зденка Попович, която е и председател на Групата за приятелство с Народното събрание на Република България. В срещата участваха и членове на групата за приятелство, сред които Дане Маркович, Зоя Боянич-Лалович, Сладжана Калуджерович и Оскар Хутер. По време на дискусиите беше подчертано значението на засиленото сътрудничество между България и Черна гора в областта на туризма.

В рамките на официалното си посещение в Черна гора министърът на туризма Евтим Милошев се срещна и с министър-председателя на Черна гора Милойко Спаич. По време на срещата министър Милошев акцентира върху важността от създаването на интегриран туристически продукт, който обединява България, Черна гора, както и други балкански държави, с които вече са проведени разговори. Министър Милошев подчерта значението от създаване на въздушна линия между София и Подгорица като първа стъпка в този процес и срещна подкрепа в лицето на министър-председателя на Черна гора Спаич. Има интерес от страна на три оператора за осъществяването на редовни и чартърни полети, като проектът има потенциал да стартира през пролетта на 2025 г. "Ако предоставим въздушна свързаност, бизнесът сам ще ни последва и ще се развие както в туристическата сфера, така и в други икономически отрасли", подчерта Милошев по време на срещата си с министър-председателя на Черна гора. Черна гора и България имат голям потенциал за развитие на културно-исторически туризъм, СПА и уелнес туризъм, както и винени и кулинарни преживявания, които могат да привлекат посетители от цял свят. "Това е устойчив туризъм, който можем да предложим на глобалния пазар 4 сезона", заяви министърът.

Вчера министър Милошев и министърът на туризма на Черна гора Симонида Кордич подписаха План за съвместни действия в областта на туризма за периода 2025-2027 г. С този документ двете държави поемат ангажимент за засилване на сътрудничеството в ключови туристически направления, включително зимен, културен, винен, поклоннически и СПА туризъм, както и изразиха воля за осигуряване на въздушна свързаност между балканските столици.

Министър Кордич подчерта значението на плана, като заяви: "Важно е да имаме формална рамка за нашето успешно сътрудничество. Надявам се скоро да предприемем конкретни стъпки, за да сближим Черна гора и България и да се представим заедно пред туристите от по-далечните пазари. От съществено значение е да демонстрираме политическа воля и да осигурим възможности за икономическо сътрудничество в полза на двете страни. Туризмът е мост, туризмът е входна точка, и когато този мост бъде отворен, през него преминават множество икономически дейности".

Подписването на този план е важна стъпка към реализирането на визията за "Дестинация Балкани" и е ключов елемент за устойчивото развитие на туризма в региона. Очаква се през пролетта на 2025 г. да бъде открита директна самолетна линия между София и Подгорица, което ще улесни не само туристическите, но и икономическите връзки между двете страни, изтъкнаха от българското Министерство на туризма.

Представената идея на министър Милошев за "Дестинация Балкани" включва създаването на общи туристически маршрути, фокусирани върху културно-исторически и поклоннически туризъм, както и кулинарни и винени дегустации. Този съвместен подход ще обедини уникалните предложения на всяка държава и ще предложи на посетителите запомнящи се преживявания през цялата година.

Проектът за "Дестинация Балкани" продължава с предстоящи срещи в Албания, като целта е да бъде осигурена въздушна свързаност между ключовите балкански столици. Това ще даде възможност на туристическия сектор да предлага интегриран и устойчив туристически продукт за световния пазар.