Чудесата на 2022 година са две - Бонония и Аугуста Траяна. Отличията получиха кметът на Видин Цветан Ценков, директорът на РИМ-Видин Христина Кирилова и директорът на РИМ-Стара Загора Петър Калчев. Това стана по време на церемонията по връчването на Годишните награди в кампанията "Чудесата на България", съобщава БТА.

Наградата "Защитник на наследството" се връчва на организацията "Европа Ностра". Получи я нейният вицепрезидент Пийт Яспърт. В категорията "Популяризиране на наследството" отличието е за изложбата "Първите владетели на Европа". То бе връчено на Националния исторически музей и регионалните исторически музеи в Русе и Варна.

В категорията "Заедност на наследството" отличието получиха Софийската духовна семинария, както и Н. Пр. Айлин Секизкьок, посланик на Турция, за реставрацията на Томбул джамия в Шумен.

Отличие за социализация на наследството се връчва за разработването на рудника "Ада тепе" и откриването на музей на златото в Крумовград на директора на НАИМ-БАН доц. Христо Попов.

В категорията "Съхранение и нов живот на наследството" наградата получи арх. Дора Иванова за "рестарта на паметника на Бузлуджа". Отличието за дигитализация на наследството бе дадена на Община Тутракан за дигитализацията на Тутраканската епопея. В категорията "Посланик на Чудесата на България" наградата бе връчена на посланика на Мароко Н. Пр. Закия Ел Мидауи.

За развитие на наследството бе отличен посланикът на Азербайджан д-р Хюсейн Хюсейнов за финансовата подкрепа за реставрацията, консервацията и социализацията на хълм "Трапезица" във Велико Търново от фондацията за историческо и културно наследство "Хайдар Алиев".

В категорията "Принос към наследството" отличието отиде за екипа от български учени, който участва в международен проект за археогенетично изследване на популациите, живели в региона на Югоизточна и Източна Европа, Мала Азия и Западна Азия. Изследването бе публикувано в научното списание "Сайънс". Отличието получи ръководителят на екипа доц. д-р Крум Бъчваров.