Страните от ЕС се споразумяха до края на месеца постепенно да премахнат тестовете за Covid-19 за пътници от Китай, съобщава Euronews. Когато миналия месец Китай отново отвори границите си и облекчи строгите си политики за нулев Ковид, ЕС първоначално не успя да постигне съгласие за единен подход към пристигащите туристи.

Тъй като нараснаха опасенията относно предполагаемата липса на прозрачна информация за вируса от страна на Китай, някои държави засилиха изискванията си за влизане в страната, за да предотвратят разпространението му, а ЕС препоръча въвеждането на тестване преди заминаване.

Италия беше една от първите европейски държави, които затегнаха ограниченията, и отново бе сред първите, които ги облекчиха в края на януари. Скоро Испания въведе свои собствени изисквания за тестване, последвана от Франция, Швеция, Нидерландия, Белгия и Кипър.

В изявление, публикувано от шведското председателство, се потвърждава, че държавите - членки на ЕС, и държавите от Шенгенското пространство са постигнали колективно съгласие да се откажат от тестовете преди отпътуване от края на февруари. Случайните тестове на пътниците от Китай ще се провеждат до средата на март, когато и те ще бъдат преустановени.

Снимка: БТА/AP

Какви са правилата за пътуващите в Китай?

На 8 януари Китай отмени изискването за карантина за пристигащите пътници. Все още се изисква отрицателен PCR тест, направен в рамките на 48 часа след пристигането. Резултатите трябва да бъдат представени във формуляр за здравна декларация чрез уебсайта на китайската митница.

Пътниците, които проявяват симптоми, може да бъдат помолени да направят антигенен тест при пристигането си в Китай. Тези, които имат положителен тест, ще бъдат освободени за карантина, ако симптомите са леки, или ще им бъде препоръчано да отидат в медицинско заведение за диагностика и лечение, ако симптомите са по-тежки.

 Това е важна стъпка към облекчаване на ограниченията по границите на страната, които в голяма степен са затворени от 2020 г. насам. През последните седмици правилата постепенно се облекчават, за да се улеснят както вътрешните, така и международните пътувания.

За да влезете в Хонконг, трябва да представите отрицателен бърз антигенен тест, направен не повече от 24 часа преди отпътуването, или отрицателен PCR тест не повече от 48 преди това. Тестването при пристигане е препоръчително, но не се налага. Ако тестът ви за Covid-19 е положителен, вече не се изисква да се изолирате. От 6 февруари пътниците не трябва да показват доказателство за ваксинация, за да влязат в Хонконг. Също така не е необходимо да се тестват или поставят под карантина, когато пътуват между Хонконг и Китай.