Когато избирате следващото място за почивка, фокусът със сигурност е насочен към Европа. Мнозина обръщат внимание и на курортните дестинации в Азия, както и някои от красивите малки острови близо до Северна Америка. Не са малко и почитателите на остров Куба, склонни да преминат през по-дългия процес за издаване на виза.

А какво мислете за Афганистан? Оказва се, че страната, разкъсвана от конфликти, започва да се радва на повече туристи, след като талибаните се връщат на власт през 2021 г. Може да е странно, но след като американската армия напуска, промените в Афганистан се наблюдават, пише CNN.

Афганистан никога не е бил предпочитана или популярна дестинация, но тук има повече история, отколкото в много други европейски държави. Тук се случва последната битка на Александър Македонски, а след него няма велика сила, която да не се опитва да наложи своята воля. Англичани, руснаци, американци и още много други, са се опитвали да наложат своето управление, но без никакъв успех.

Посетителите на страната имат възможност да се насладят на невероятни панорами и чиста природа. Да се къпят в бистрите и красиви езера на националния парк Банд-е-Амир, да изследват множество будистки храмове, както и да пазаруват на един от най-популярните пазари в Кабул. Въпреки негативният поглед към домакините, историята не може да забрави популярната гостоприемност на местните.

Панорама от Кабул.

Снимка: iStock by GettyImages

Статистиката също не лъже. През 2021 г. са пристигнали 691 туриста, през следващата година са 2300 и нарастват до 7000 през миналата година. Афганистанското министерство на туризма посочва, че за 3 години са пристигнали близо 10 179 души.

Едва ли това е една от най-впечатляващите цифри за туристическа дестинация, но е някакво начало. Афганистан беше изправен пред множество хуманитарни кризи, бедност и десетилетия във война. Редица страни не признават правителството на талибаните, което сериозно потъпква правата на жените.

Това не е пречка за някои гости и туризмът се развива, особено в Кабул, където някои от местните признават, че виждат чужденци почти всеки ден от седмицата. Гостите на Афганистан идват предимно от САЩ, Европа, Китай, Индия, Обединени Арабски Емирства и Иран. Афганистан дори отваря специален департамент за подготовка на кадри за хотелиерския бранш.

Западните правителства съветват своите граждани да не посещават Афганистан. САЩ поставя тази страна на 4-то ниво на сигурност, посочвайки заплахи като терористичен риск, задържане, отвличане и други престъпления. Великобритания посочва същите причини. През май, тази година, трима испански туристи загиват по време на атентат в Бамиян. Неизвестен извършител произвежда изстрели по туристическа група. И до днес няма разследване или информация за причината на атентата.

Панорама от Кабул.

Снимка: iStock by GettyImages

Инфлуенсъри като Бен Херсковиц пътуват до страната, подчертавайки своето желание за опознаване на културата и историята. Бен влиза в категорията на така наречените "екстремни пътешественици", рискуващи своята собствена безопасност, за да покажат онези места, където чужденци не се допускат толкова лесно. Херсковиц предпочел да говори с приятели, които са били в Афганистан, отколкото от официалните препоръки. Бен признава пред CNN, че се е чувствал изключително сигурен през цялото време.

В програмата за посещения са включени два региона, обявени за световно и историческо наследство от ЮНЕСКО. Античният град в Бамиян е един от най-посещаваните и препоръчвани от афганистанските гидове. Бен разказва, че е бил настанен до хотел, близо до останки от статуя на Буда, датираща от VI век. Руините остават след атака на талибаните през 2001 г. Афганистанците предлагат и разходка в 6-те езера на националния парк Банд-е-Амир с водно колело.

Гостите на Афганистан признават, че са били впечатлени от гостоприемството. Местните се радвали на чужденци, разходката в един от най-големите пазари в Кабул идвал с покани за чай и безплатен обяд. По време на престоя си, екстремният инфлуенсър успява да срещне около 3 различни туристически групи от Италия, Гърция и Индонезия.

Някои от основните туристически гидове посочват, че Афганистан вече не е разкъсван от войни и мнозина могат да го посетят. През 2023 г. в страната се ражда една от първите туристически агенции "Unchartered Afghanistan".

Лал ва Сархангал, провинция в Централен Афганистан.

Снимка: iStock by GettyImages

Ехсан Баракзай е собственик на "Destination Afghanistan" и също наблюдава огромния брой от посетители. Баракзай е направил около 130 обиколки на страната, водейки гости от цял свят. Повечето нови почитатели на страната са искали да разгледат Афганистан, след като попадат на онлайн съдържанието на други инфлуенсъри.

Всеки почитател трябва да извади туристическа виза от консулство на страната. Необходима е и покана, която може да се вземе от всяка една туристическа агенция. Консулства могат да бъдат открити в Германия, Обединените Арабски Емирства, Пакистан, Испания и Нидерландия.

След като талибаните взимат властта, мнозина се шегуват, че най-голямата заплаха в Афганистан вече не съществува.

Афганистан продължава да държи своите граници затворени и да не третира жените с най-добро око. От 2021 г. е забранено на местните жени да участват в образователната система или да работят в различни ведомства. Тези ограничения не важат за туристи. Всички жени са добре дошли и могат да изследват територията на страната. Въпреки високото ниво на сигурност, тя обикаля с бодигард и гид.

Първото посещение на Ема Уитърс идва със затруднения. Дамата не успява да стигне до Кандахар, защото шофьорът на автобуса не ѝ продава билет. За жените е забранено да пътуват сами. При второто ѝ посещение през 2022 г. има подобрения, жената наема компания, която да определи обиколката на Афганистан.

Снимка: iStock by GettyImages

Все още има места, които са забранени за посещение от жени, без значение дали са туристи или местни. Каквото и да се прави в Афганистан, местният мъж може да бъде особено полезен за всякакви туристически дейности.

Афганистан се озовава на кръстопът като държава с огромна история и забравена или забранена култура. Тук ще открием някои от най-високите планини и територия, която все още не е урбанизирана. Това далеч не означава, че в страната няма рискове. Пътуването винаги върви с потенциалните външни заплахи, но най-смелите посочват и позитивите от своето пътешествие. 

ИЗБРАНО