Демонстрационен център ще бъде открит на 10 октомври в туристическия комплекс "Акве калиде" край Бургас. Откриването ще е от 12:00 часа, а с посетители новата туристическа атракция ще работи от 11 октомври, съобщава БТА.

Центърът представя в пълнота историята на минералните извори, която е започнала да се формира още от дълбока древност. Той се състои от две функционални части. В едната е подредена експозиция, която съдържа артефакти, открити при археологическите разкопки на минералните бани. Демонстрационната част на комплекса ще показва на посетителите типичната баня, характерна за епохата на Римската империя. Зоната ще включва още семеен кът с детски басейн, парна баня, сауна, душове и ще работи на принципа на модерните спа центрове.

Работата по създаване на туристическия комплекс "Акве калиде" започва през 2008 година. Тогава стартират археологическите разкопки, които продължават няколко години. Откриват се много артефакти от различни епохи - златни монети, печати, пръстени, керамични съдове и много други, които дават информация за начина на живот на хората през миналите епохи. През всички години Община Бургас осигурява средства за провеждането на археологическите проучвания.

Със средства на местната администрация е възстановена банята на Сюлейман Великолепни в нейния автентичен вид. В близост до нея е изграден новият експозиционен център. Той е реализиран по проект "Силата на водата", финансиран от Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020, процедура "Развитие на туристически атракции".