От началото на следващия месец ще бъде открита директна авиолиния между София и Баку. Такова споразумение беше подписано по време на визитата на президента Румен Радев в Азербайджан. Той беше посрещнат от колегата си Илхам Алиев, като двамата подписаха и декларация за укрепване на стратегическото партньорство.

Подписаната декларация за укрепване на стратегическото партньорство между Азербайджан и България е израз на съществен потенциал и политическа воля между двете страни да се задълбочи сътрудничеството и в други сектори, освен енергетиката - коментира Румен Радев: "С президента Алиев споделяме убеждението, че имаме общ интерес да оползотворим геостратегическото положение на нашите две страни не само в енергийна, но и в транспортна и дигитална свързаност..Беше важно подписаното днес споразумение за съвместно опериране между "България Еър" и азербайджанския национален авиопревозвач, за възобновяване на линията София - Баку - София, което ще започне от юни тази година, изтъкна Радев.

Радев припомни стратегическото значение на газовата връзка България - Гърция, по която страната ни получава азерския газ, който задоволява половината от потреблението у нас, но и дава сигурност за доставките в региона на Балканите: "Най-сетне се свърза Южния газов коридор с Централна и Източна Европа".

При четвъртата си лична среща само за последните две години, на която е домакин, президентът на Азербайджан Илхам Алиев отбеляза, че страните ни са стратегически партньори още от 2015 година:

"Нашите мнения и позиции са еднакви. Нашият дух е да задълбочим допълнително това сътрудничество, да дадем още смисъл и съдържание и да бъдем и занапред стратегически партньори".