Днешните полети на "Уиз Еър" от София до лондонското летище Лутън и обратно са анулирани, съобщиха от столичното летище, позовавайки се на информация от авиокомпанията.

Към британската столица полетът е трябвало да излети в 15:15 часа днес, а този, който трябваше да кацне на българска земя, бе планиран за 22:40 часа тази вечер. Причина за анулирането, което е отразено и на сайта на летището, не се посочва.

Пътниците презаверяват своите билети. От авиокомпанията поднасят извинение за причиненото неудобство, съобщават още от летище София.

БТА припомня, че Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" (ГД ГВА) изиска от "Уиз Еър" план за преодоляване на закъсненията и отмяната на полети. На провела се през август среща между главния директор на ГД ГВА Анелия Маринова и представители на авиокомпанията стана известно, че от началото на годината са получени над 500 жалби от пътници на "Уиз Еър", а над 200 от тях не са били обработени от авиокомпанията. Представителите на авиокомпанията поеха ангажимент да разгледат всички от тях. Двете страни се договориха още да започнат редовни срещи с цел навременен обмен на информация, както и да разгледат предложените в плана коригиращи мерки за справяне със ситуацията на летищата.

Малко по-късно нискотарифната авиокомпания Wizz Air информира, че поради технически проблем в системата на Контрол на въздушното движение във Великобритания някои от полетите от и до страната ще бъдат извършени със закъснение или ще бъдат отменени. Промени в графика си ще претърпят всички авиокомпании, които имат полети по този маршрут на 28 август 2023 г., както и в следващите няколко дни до решаване на техническия проблем, съобщиха за TravelNews от превозвача.

Авиокомпанията работи в тясно сътрудничество с Националната служба за обслужване на въздушното движение с цел да сведе до минимум промените в полетния си график. Wizz Air ще се свърже с всички засегнати пътници чрез email и SMS, за да ги информира за ситуацията, както и да им предложи алтернативен полет или възстановяване на сумата на билета, допълват от превозвача.

Авиокомпанията има по два полета на ден между София и Лондон Лутън. Този път вината не е в Wizz Air. Полет на превозвача от Меминген до София вчера закъсня с над 6 часа. Той е отложен с няколко часа поради извънредна техническа поддръжка на самолета, който в последствие е бил подменен с друг. Всички засегнати пътници са уведомени за ситуацията, като междувременно са им предложени и ваучери за храни и напитки.