Много туристи намират прохлада край водите на Боянския водопад в планината Витоша. Той се намира на около 5 км от центъра на столичния квартал Бояна.

Вижте снимки >>

Това е най-големият водопад на територията на планината. Висок е 40 метра, а водата му пада от височина 25 метра.

Местността около него е запазила своята природа сравнително незамърсена.

Как се стига до водопада

Водопадът е най-леснодостъпен откъм Копитото. В зависимост от темпото, разходката сред живописната природа трае около час-час и половина, като по-голямата част от пътеката е равна. По-труден е само последният участък, който води към водопада – неравен, каменист терен, който се спуска стръмно към водопада отгоре.

Другият път за достигане до водопада върви по долината на реката откъм квартал Бояна и е по-дълъг, но и по-лек. Отправна точка за него е горния край на квартала, където започват витошките пътеки.

Пътеките нагоре към водопада са две: едната е по-дълга, но по-лесна за ходене, тъй като не е толкова стръмна. По нея се върви около час и половина до Боянския водопад.

Другата е по-кратка, но по нея се върви по-трудно, защото на места е доста стръмна. Освен това, по нея има тесни и хлъзгави участъци. По тази пътека се върви около един час до водопада.

И двете пътеки започват от Бояна, но не след дълго се разделят. До мястото, на което се разделят има маркировка и указателни табелки. След това по трудната пътека такива указания липсват, но не е сложно за ориентация – върви се почти успоредно на Боянската река.

На места тази пътека се разделя на няколко пътечки, но те винаги се събират и всички водят до Боянския водопад.