Гробницата на патриарсите е мястото, където са погребани библейските патриарси Авраам, Ицхак, Яков и техните съпруги, и е един от най-посещаваните туристически обекти в Израел. Проектът на стойност 1,6 милиона долара включва пътека под наклон, свързваща гробницата с паркинг, както асансьор и затворен пешеходен мост, свързващ асансьора с входа на свещеното място, предава израелската новинарска агенция ТПС, цитирана от БТА.

Досега посетителите трябваше да изкачват "около 30 стъпала" между улицата и входа на гробницата. След като влязат в сградата, посетителите трябваше да изкачат още 60 стъпала, за да стигнат до мястото за молитва, заяви Елимелех Карцен, един от управителите на гробницата.

"При нас идват хора с инвалидни колички, хора, които не могат да ходят, бременни жени, възрастни, които искат да посетят Маарат ХаМахпейла", каза Карцен, използвайки еврейското име на свещеното място. "Дори обикновени хора, които са уморени. Те не искат да изкачват 60 или 100 стъпала. Хората се нуждаят от асансьори. Годината е 2023-а. Много е трудно всеки път да се качваш и да слизаш", каза той.

Карцен отбеляза, че преди пандемията от коронавирус свещеното място се е радвало на 1,5 милиона посетители годишно. Те често решават да посетят мястото отново, което прави нуждата от асансьор още по-оправдана. Построяването на асансьора срещна много проблеми, свързани с петиции, подадени от палестинци. Те твърдят, че асансьорът вреди на археологическото и архитектурното значение на обекта и че Израел незаконно е отцепил място за инициативата. С решение на Върховния съд от ноември 2021 г. бяха премахнати последните юридически пречки.

От съображения за сигурност гробницата е разделена на еврейски и мюсюлмански зони. Ротационна система позволява на евреите и мюсюлманите  да посещават и двете страни.

Снимка: БТА

Управителят заяви, че палестинците са отхвърлили израелските предложения за изграждане на втори асансьор от мюсюлманската страна. "От 30 години се опитваме да постигнем това и мюсюлманите не се съгласиха, дори когато предложихме да изградим такъв от тяхната страна", каза той и добави, че в мюсюлманската зона стъпалата са по-малко.

Карцен отхвърли критиките, че асансьорът уврежда характера на гробницата, като подчерта, че асансьорът се намира извън сградата. "Не сме докоснали нищо старо", каза Карцен. "Махнаха само няколко блока от стената, която е построена от йорданците през 50-те или 60-те години на миналия век. Но внимавахме да не докоснем нищо важно от археологическа гледна точка."

Що се отнася до естетиката на асансьора и пешеходния мост, Карцен признава, че "формата може и да не е най-хубавата на този свят, но това е нормално, защото сега ще могат да идват толкова много хора. Това е цената, която можем да платим."

Сегашната структура около гробницата е построена преди 2000 години от цар Ирод Велики. Византийските и кръстоносните завоеватели я превръщат в църква. По време на мамелюкското завоевание мястото е превърнато в джамия, а на евреите е забранено да преминават през седмото стъпало на стълбището пред сградата.

Стив Блумбърг, дългогодишен защитник на достъпността за хора с увреждания, приветства завършването на асансьора. "Вече мога да ходя и да се моля в Махпейла", каза Блумбърг. Той е парализиран от кръста надолу при стрелба от палестинец през август 2001 г. в Самария. При нападението е убита съпругата му, а дъщеря му също е парализирана.

"Ходил съм там доста пъти преди да бъда ранен. Това е много важно, централно място за еврейската и мюсюлманската вяра", заяви той. "Там има 89 стъпала, невъзможно е да се посети с инвалидна количка. Нужни са четирима души, които да ви изнесат по стъпалата. Това не е много безопасно, не е много удобно и не е много практично."

Той настоява, че нуждата от асансьор в Хеброн е очевидна. "Според числата 1,5 милиона души посещават пещерата Махпейла всяка година. Ако се замислите, какъв процент от тях са в инвалидни колички, възрастни са или просто не могат да изкачат стъпалата? Това е борба за хората с увреждания, които не могат да изкачат толкова много стъпала, хората с детски колички и всички с подобни затруднения", каза Блумбърг.