Новият така наречен „договор за почивка” се очаква да влезе в сила до две години. Чрез него една собственост може да се отдава под наем в дългосрочен план и през определен период от годината, потребителят има възможност да ползва за няколко седмици определено място за почивка на територията на Европейския съюз.
Новият договор за почивка дава сигурност както на туристическия бранш, така и на потребителите в трудни икономически времена, каза еврокомисарят Меглена Кунева. Според нея планираните средства за години напред за почивка са едно благоприятно спокойствие за всяко едно домакинство.
Според новата директива договор може да се сключва не само за почивка, но и за членство в така наречените „ваканционни клубове”. Тайм шейърът дава възможност и да се прави размяна между собствениците на такива места, т.е. ако потребителят има приятели, които имат договор за почивка в Гърция, а той за България, то те могат да ги разменят за определен период от време. Също така директивата позволява на потребителя да се откаже от тайм шейъра в 14-дневен срок, без това да носи негативни последствия за него, като ако той е сключил и допълнителни договори, като например за наемане на кола, то те също автоматично се анулират. Строги санкции са предвидени и за търговците, които умишлено не информират достатъчно добре потребителя. Пример за това е, че ако той пропусне да спомене възможността за отказване от споразумението в 14-дневен срок и го направи чак на шестия месец, то тогава за този период от време туристът няма да плати нищо и разходите остават изцяло за сметка на наемодателя. Именно за по-доброто разбиране на договора е предвидено той да се превежда на родния език на потребителя, като това е особено важно за страните, които са с не толкова популярен език, допълни Кунева.