Германският държавен железопътен оператор "Дойче бан" (Deutsche Bahn) оповести подробности около 23-те нови пътнически влака за дълги разстояния с улеснен достъп, които купува от Испания в опит да направи жп пътуванията по-удобни за потребителите.

Снимка: БТА

Новите ICE-L са първите високоскоростни влакове на дълги разстояния в Германия, които разполагат с по-ниски стъпала, осигуряващи по-лесно качване и слизане на пътниците. Влаковете са по-леки и използват по-малко енергия от по-старите си еквиваленти, пише ДПА, цитирана от БТА.

"Дойче бан" съобщи, че общата цена на влаковете е 550 милиона евро (606 милиона долара). Железопътна компания поръча композициите по-рано през годината от испанския производител "Талго" (Talgo).

Новите влакове имат подобрен дизайн, с повече място за съхранение на багаж и велосипеди и възможност за информиране на пътниците в реално време. Сегашните влакове на дълги разстояния на "Дойче бан" са критикувани за липсата на място за велосипеди.

Снимка: БТА

Очаква се седалките в новите влакове да са по-удобни, всеки вагон да е снабден с по три места за инвалидни колички, електрически регулируеми маси и места за осем велосипеда. Подобрени са Wifi сигналът и достъпът на мобилни телефони до клетъчната мрежа.

Моделът ICE-L може да побере 562 седящи пътници, 477 от които във втора класа, която включва отделна зона за малки деца с място за игра. Всяка пътническа влакова композиция се състои от локомотив и 17 вагона.

Въпреки че ICE-L са по-бавни от утвърдените влакове стрели на "Дойче бан", те все пак могат да достигне максимална скорост от 230 км/ч.

Очаква се новите влакове да бъдат използвани за първи път за международните пътувания между Берлин и Амстердам от октомври 2024 г. От 2026 г. те също ще превозват туристи до ски курорта Оберстдорф, в Бавария, и германския ваканционен остров Зюлт, в Северно море.

Снимка: БТА