"Посетих и нищо не ми хареса, освен саркофага!"; "Възхитих се!" "Не мога да разчета йероглифите!" - това са някои от надписите, разчетени от проф. д-р Адам Лукашевич от Варшавския университет по време на работа в гробницата на египетския фараон Рамес VI в Долината на царете. А тези надписи са оставени от туристи, посетили мястото преди около две хилядолетия!

Долината на царете в Горен Египет е основната туристическа атракция в страната, освен пирамидите в Гиза. Повечето фараони са погребани тук - най-известна е гробницата на Тутанкамон, открита през 1922 г.

Снимка: iStock by Getty Images

"Долината на царете е била туристическа дестинация още в древността. Както и днес, туристите често се подписвали с имената си на местата, които посещавали. Сред повече от шестдесетте гробници в този район, в поне десет има надписи, направени от древни пътешественици", казва Лукашевич в изявлението си, пише Earthly Mission.

Той и колегите му от Института по археология към Варшавския университет изследват по-подробно древните графити с надеждата да разкрият повече за това какво са мислили пътуващите за една от най-старите забележителности в света и за паметниците на отдавна починали владетели. Въпреки че някои смятат, че това е вандализъм спрямо безценни исторически обекти, полските изследователи са убедени, че посланията на обикновените граждани от древността могат да отворят нов прозорец към миналото.

Гробницата на Рамзес VI е избрана неслучайно -  в нея има най-голям брой и най-разнообразни "туристически драсканици".

Намерени са над 1000 надписа разпръснати около дългата 100 метра гробница. Някои от тях са еквивалентни на "Благой Георгиев е бил тук", а имената на посетителите са написани на гръцки и по-рядко на латински. Други обаче се четат като отзиви, които се намират в популярни туристически форуми или в социалните мрежи, според Лукашевич.

Открити са дори разговори между някои от посетителите. Според един надпис някой се е възхищавал на гробницата и е чел йероглифите. Друг е коментирал: "Не мога да прочета този надпис! Под него трети пътник е написал нещо подобно на: "Защо ти пука, че не можеш да прочетеш йероглифите, не разбирам загрижеността ти!".