Северната и южната зали, посветени на бога Амон-Ра, които се намират на горната тераса на храма на жената-фараон Хатшепсут в Деир ел-Бахри, са отворени за посетители след реставрация, обяви Министерството на туризма и на паметниците на културата на Египет.

Туристите вече могат да влязат и в гробницата на сановника от времето на Ментухотеп Втори от Единадесетата династия на Древен Египет (между около 2050 г. пр.н.е. и 2000 г. пр.н.е.), който се намира в близост.

Реставрацията е извършена от египтолози, консерватори, архитекти и структурни инженери от полско-египетска мисия, основана преди повече от шестдесет години.

Рисунките по стените на южната зала показват, че в нея най-вероятно са били съхранявани ароматни вещества и ленени тъкани, използвани по време на ритуали.

Предназначението на северната зала все още не е ясно. Стените й са изрисувани със сцени на жертвоприношения за Амон-Ра, направени от Хатшепсут и Тутмос Трети, който е под нейно попечителство. Когато Тутмос се възкачва на престола след съвместното им управление, изображенията на мащехата му в храма са премахнати.

На най-скрито място в залата, зад вратата, е изобразен най-видният придворен на Хатшепсут - инженерът Сененмут. Надписите разкриват, че най-могъщата жена-владетел на Древен Египет е позволила името му да бъде издълбано във всички зали на храма й.

"Само в тези две зали, той е показан прав, а не коленичещ, което подсказва, че те са имали специално предназначение," обяснява директорът на Полския център за средиземноморска археология Анна Воджинска.

Гробницата на Меру в Дейр ел-Бахри е първият археологически обект от толкова ранен период в западната част на Тива, който се отваря за туристи. Той се състои от фасада и коридор, който води в стая за принасяне на дарове. В помещението има ниша със статуя на починалия. Погребална шахта отвежда към друг коридор, по който се стига до погребална стая със саркофаг. Това е единственото украсено помещение в гробницата. В него могат да бъдат видени необичайни рисунки върху основа от варова мазилка, допълва БТА.