Една от най-големите и най-стари туристически агенции в Румъния - Kusadasi ООД фалира в разгара на сезона, съобщава сайтът Зиаре. Министерството на икономиката, предприемачеството и туризма започна одит в централата на компанията, за да провери ситуацията на икономическия оператор.

На 14 юли туристическата агенция е подала в съда в Букурещ молба за откриване на процедура по обявяване на несъстоятелност с възможност за преобразуване на дейността, става ясно от публикацията на Зиаре. Първото заседание е насрочено за 26 юли (сряда).

В момента агенцията има около 500 пакета с туристически услуги в процес на изпълнение. "Всички заминавания до 24 юли са потвърдени. В бъдеще ситуацията на всеки турист (резервация) ще се третира индивидуално", казват от Министерството на икономиката, предприемачеството и туризма.

"Опитвам се да намеря решения, така че негативното влияние върху туризма да е възможно най-малко. На всички туристи, които заминават или възнамеряват да заминат, ще бъдат платени настаняването и транспорта. Няма да изпратя нито един турист, ако услугите не са напълно заплатени", каза собственикът на компанията Оана Япъджъ.

Kusadasi ООД е основана през 1998 г. Първоначално се фокусира върху дестинацията Кушадасъ и други места в Турция, но през годините портфолиото постоянно се разширява и агенцията се превръща в един от най-важните туроператори в Турция, Египет и отскоро в Тунис.

През 2022 г. Kusadasi ООД постигна оборот от 6 819 946 леи (около 1,35 милиона евро или близо 3 милиона лева). Но през последните осем години компанията регистрира загуба от 1 061 181 леи и натрупа дългове за 11 652 837 леи.