Египет отбелязва годишнината от пристигането на Светото семейство. Смята се, че в търсене на убежище от жестокостта на Ирод младенецът Исус, Мария и Йосиф са изминали 3 500 километра.

Патриархът на Египетската коптска православна църква Тауадрос Втори оглави литургия в храма "Света Богородица" на брега на Нил в Кайро, откъдето се вярва, че тримата са потеглили с лодка на юг. След службата патриархът благослови водите на вечната река, съобщи онлайн изданието на списание "Иджипт тудей", пише БТА.

Египетският музей на площад "Тахрир" и Коптският музей ще открият временни изложби, посветени на годишнината утре, 2 юни, обяви Министерството на туризма и на паметниците на културата. Експозициите ще продължат два месеца.

Египетското правителството инвестира около 60 милиона египетски паунда в разработването на маршрута на Светото семейство и обновяването на двадесет и петте спирки по него. Сред тях са Дървото на Дева Мария и църквата "Св. Сергий" в Кайро, храмът на Света Богородица на планината Габал ал Таир в провинция Миня и манастирът Ал Мухарак в провинция Асиут.

Египет има за цел "Пътят на Светото семейство" да стане част от глобалната карта на религиозния туризъм. Осъществяването на проекта започва през 2018 г., след посещението на папа Франциск в Египет през 2017 година, и решението на Ватикана да обяви страната за официална поклонническа дестинация.