Проектът "Оушън клийнъп" (Ocean Cleanup) на екоактивисти събра около 10 000 тона отпадъци от пластмаса от световните морета и реки, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Оушън клийнъп" използва огромни мрежи за да изчисти боклука, който се е събрал в Тихия океан през последните пет години. Освен това правят специално изготвени бариери в замърсени реки в осем държави, с цел да предотварят пластмасата да стигне до моретата.

"Трябва да извървим още много дълъг път. Въпреки това успехите, които постигаме напоследък, ни дават увереност, че океаните могат да бъдат чисти", каза създателят на проекта Боян Слат.

"Оушън клийнъп" определи този етап като много важен и "окуражаващ за тяхната мисия". Все още има милиони тонове пластмаса, които замърсяват океаните. Организацията възнамерява да продължи да подобрява изпълнението на задачите и да въвежда иновации, за да успее в разрешаването на глобалната криза със замърсяването на водите.

Представителите на проекта ще участват в четвъртия кръг от преговорите на ООН за прекратяване на замърсяването с пластмаса. Те ще се проведат в Отава. От "Оушън клийнъп" искат да призоват всички, които взимат решения по проблема, за създаване на глобален договор за справяне с пластмасата във всички етапи от жизнения й цикъл.

Проектът "Оушън клийнъп" е създаден през 2013 г. Целта е да се изчистят моретата от пластмасово замърсяване, по-специално чрез препречване на пътя на синтетичните отпадъци към океаните.

Това, което използват, за да уловят отпадъка, представлява 800-метрова мрежеста структура, която се изтегля бавно през водата в U-образна форма от два влекача. Събраната пластмаса се транспортира до брега и се рециклира.

Организацията за почистване на океаните отрича обвиненията, че мрежите им улавят и морски животни.