Екс-ан-Прованс е сърцето на Южна Франция с най-красивите пазари и фонтани.  Кацнете рано в събота на летището в Ница с директен лоу-кост от София или с бюджетен полет през Виена и от столицата на Лазурния бряг вземете влака-светкавица ТеЖеВе до Марсилия.

От нейната прочута гара „Сан Шарл”, където той спира, тръгват автобус за 6 евро и половин час път до Екс-ан-Прованс – сърцето на Южна Франция. Още по-бързо е с новите лоу-кост полети от София директно до Марсилия. Нейното летище е само на 12 км от градчето.

Събота е денят, когато Екс-ан-Прованс се превръща в пъстър пазар. Или във върволица от пазари. Улицата от гарата и автогарата ще ви отведе до големия фонтан на площад „Генерал Дьо Гол”. Пред туристическия център продават всичко от прочутите тръстики на Ривиерата – на тях все пак е кръстен самият Кан – във вид на кошници, чанти, шапки и каквото още можете да си представите. Пресичате улицата и кръгово оформеният тротоар ви изправя пред изкушаващите по цветове и форми плодове и зеленчуци на фермерския пазар. Само доматите са толкова цветове – от бордо до жълто, от алено до оранжево, че можете да се прехласнете. А има още какво ли не, даже неща, за чиито имена ще трябва специално да попитате. Има и много, много видове сирена от реалните им местни производители. Апропо, на Дьо Гол, на когото е кръстен площадът, принадлежеше онази фраза, че много трудно се управлява страна със стотици видове сирена.

Неусетно се озовавате пред избора дали да продължите напред по централния булевард „Мирабо” или да поемете нагоре към старото сърце на този приказен град. Път, който ние избрахме. Катерейки се нагоре, покрай старите провансалски къщи, магазинчетата, галериите, чудните малки площади, покрай базара на артистите – нещо като нашия „Кристал” едно време, стигате до забележителната часовникова кула и още по –прочутия пазар на цветята. Той работи точно под страховитата камбанария, но само във вторник, четвъртък и в събота. И само до обед. Такива рози и божури си спомняте от детството, отдавна ги няма при нас. И при все, че букетите тук са на цени по 5-6 евро, докато в България плащаме в пъти повече за ГМО-китките, които се продават при нас. Без да имат нито красотата, нито уханието на цветята на Прованс.

Не пропускайте да продължите пътя нагоре до уникалната черква – катедралата „Свети Спасител”. Тя е една от най-старите в Европа – само век „по-млада” е от нашата ротонда „Свети Георги”. Наистина нейната стара част изглежда да е като от 5-и век с античните статуи и баптистерия, семпъл и лишен от по-късната църковна декоративност. Основното здание е от 17-и век и също впечатлява.

Спуснали се надолу към централната улица „Мирабо”, пресечете я и продължете. Единият задължителен това лято адрес е „Отел дьо Комон Сентр д’Ар”. Стар дворец с прекрасно поддържана сграда и градина, представя по принцип етнографското минало на града и областта, но от 1 май до 29 септември е домакин на уникална изложба на горните 2 етажа. Пред очите на смаяния зрител са показани феноменални картини – всяка за десетки милиони евро. Звезда е местният гений Пол Сезан с пейзажи от околността на Екс, каквито са извадени и от Ван Гог, но и с портрети, уникално е да се видят импресионистични картини на Пикасо, наред с модерни. Удоволствие е да видите природата, пресъздадена от Гоген, както и творбите на Шагал, Кандински, Русо. Дега пък присъства с пластики на неговите знаменити балерини. Тези произведения могат да се видят сега или никога в Европа, защото са част от великата колекция на Гугенхайм от Ню Йорк.

Преди да попаднат в нея са събирани скрупольозно почти цял век от немската фамилия Танхаузер, емигрирала зад океана при нацизма. Другото задължително място за посещение в този квартал на Екс, носещ името на легендарния кардинал Мазарини, който е направил от селцето световноизвестно място и на когото се дължи обръщането му към изкуството и многото фонтани, е музеят на килимите, който трябва да видите преди да се върнете на централния булевард. Трябва да знаете, че работи от обед. Главната улица на прекрасния град в съботите се превръща в пазар. Продава се какво ли не – най-вече дрехи, обувки и аксесоари. Сергиите заемат широката площ между двата бряга на гордия булевард с красиви къщи.

Отстъпват единствено на многобройните фонтани в средата на пространството. Някои са наистина забележителни, както са обрасли в мъх. Екс наистина е сърцето на Прованс и е станал вдъхновение за най-ценените художници в историята на изкуството – и в буквален, и в преносен смисъл – импресионистите, а да се види нито е трудно за организиране, нито струва огромни пари.