Експериментът с използването на цифров паспорт на летище "Схипхол" (Schiphol) в Амстердам се смята за успешен. Пътниците са преминавали средно два пъти по-бързо, отколкото с обикновен паспорт, съобщава нидерландският вестник "Парол". Това е първият по рода си експеримент в света, пише БТА.

В продължение на три месеца пътници са летели между летище "Схипхол" в Нидерландия и летище "Монреал" в Канада с цифрово удостоверение за пътуване. Те е трябвало да сканират с мобилния си телефон чипа в паспорта си до три дни преди полета, да попълнят списък с данни и да си направят строго регламентирани селфи и клипче. Ако нещо не е било наред - например липсваща виза или неплатени глоби за нарушения на правилата за движение по пътищата - това е ставало ясно вкъщи. Властите са проверявали данните и евентуални проблеми са били решавани още преди пристигането на летището.

След успешна дигитална проверка потребителите са получавали дигитален пропуск. Те са можели да преминат през паспортния контрол на летищата и да се качат на самолета, като просто покажат лицето си. Въпреки това обаче е трябвало да носят физическите си паспорти със себе си.

Първите резултати показват, че пътниците са прекарали средно наполовина по-малко време в проверки на летищата както при заминаване, така и при пристигане. По време на пробния период е било засечено само едно неправилно цифрово удостоверение.

Експериментът е подготвян в продължение на години, като в него участват авиационната агенция на ООН (ICAO), правителствата на Нидерландия и Канада, двете летища и авиокомпаниите Ка Ел Ем (KLM) и "Еър Канада" (Air Canada). Експериментът не тръгва съвсем гладко. Двустранното откриване на "Схипхол" с участието на министри от двете страни беше отменено в последния момент миналата година. Съобщава се, че това не е било свързано с технически проблеми, а с разногласия по правни въпроси и въпроси, свързани с неприкосновеността на личния живот.

Първоначалният план е бил системата да бъде тествана от 5000 души, но в крайна сметка само 1500 души са изтеглили необходимото приложение. От тях 763 пътници действително са получили цифрово удостоверение за пътуване.

Много от пътниците не са могли да получат цифровото удостоверение, тъй като чипът в хартиения им паспорт не е реагирал правилно. За сканирането на чипа със смартфон са били необходими средно 2,5 опита. Направата на добро селфи и видеодемонстрацията също са се оказали пречка за много пътници.

Международната организация за гражданска авиация се надява, че в крайна сметка цифровият паспорт ще се използва на всички големи международни летища, в съответствие с едни и същи стандарти, точно както в момента се използват физическите паспорти.

Според нидерландското правителство цифровото пътническо удостоверение е неизбежно, "като се има предвид глобалното увеличение на броя на пътниците, натискът върху пазара на труда и очакванията на пътуващите", обявиха вече бившите заместник-министри Ерик ван дер Бург (правосъдие и сигурност) и Александра ван Хюфелен (цифровизация) пред парламента миналата седмица в последния си работен ден. "Цифровото пътническо удостоверение може да намали времето за обработка на пътник на границата", пишат те. В резултат на това натискът върху персонала ще намалее и това ще се усети при чакането на опашки.

Засега не може да са каже кога цифровите паспорти биха могли да се превърнат в стандартна практика. Възможно е да се търсят комбинации с дигитални "портфейли" като тези на "Гугъл" (Google) или "Епъл" (Apple) и европейска цифрова идентичност (EDI), за която Брюксел даде зелена светлина по-рано тази година.