През изминалия почивен ден Министерството на туризма извърши нови проверки за нелоялни практики при туристическите пътувания на ГКПП "Капитан Андреево". Те се осъществяват съвместно с Комисията за защита на потребителите (КЗП), ИА "Автомобилна администрация" (ИААА) и Икономическа полиция, съобщиха от министерството.

Експертите от МТ провериха 22 туристически автобуса, които са пътували в Турция, както и туроператорите-организатори на пътуванията за законово извършване на дейността. При шест от тях е установена липса на издадени ваучери за туристи и не са представени шест договора за туристически пакет. Поради това на нередовните туроператори е изискано да представят липсващите документи в КЗП-Пловдив.

От страна на КЗП са съставени 10 констативни протокола. От ИААА са установени нарушения при проверка на превозвачите, като са образувани 3 акта за установяване на административно нарушение (АУАН), които са за неспазване на изискването за временно управление и почивка. Проверени са и двама екскурзоводи, при които не са установени нарушения.

На 22 септември, във фейсбук страницата си, министерството съобщи, че през почивните дни експерти на ведомството и други контролни органи са направили съвместни проверки. Те са били насочени към осигуряване на безопасността на туристите по време на планински преходи.

Контролните проверки са направени над хижа Рилски езера - курорт "Паничище-Рилски езера". Тогава от министерството напомниха, че при предприемане на преходи е важно да проверим онлайн дали нашият водач има валидна карта за упражняване на професията и е регистриран в Националния туристически регистър.