Община Силистра ще придобие пътнически катамаран и ще изгради брегоукрепително съоръжение и рампа, осигуряваща достъп на малки плавателни съдове до брега на река Дунав с европейски средства. Това съобщи за БТА заместник-кметът на общината д-р Мирослав Тодоров.

Проектът се нарича "Подобряване безопасността на плавателността по река Дунав в трансграничния регион Кълъраш - Силистра" и е по Програма Interreg V-A Румъния - България 2014-2020 г. Отпуснатите средства са близо 2 млн. евро, а партньори по проекта са Окръжният съвет в румънския град Кълъраш и Община Силистра. От общината вече подписаха договори с фирмите изпълнители за извършването на брегоукрепването и за пътнически кораб.

Плавателният съд трябва да осигурява транспортно - комуникационна връзка по реката между Силистра и Кълъраш. Той ще е с дължина 14 метра и широчина 6 метра. Катамаранът ще бъде оборудван с два електрически двигателя и ще може да развива скорост до 13 км/час. Предвижда се капацитетът му да е 28 пасажери и екипаж от двама души.

"Проектът ще е изключително полезен за гражданите и за гостите на града. Идеята е да се създаде плавателност между Силистра и отсрещния румънски град. За тази цел ние ще закупим катамаран, а румънските ни партньори ще придобият хидробус тип "Амфибия". Тези плавателни съдове ще превозват пътници до двата бяга на Дунав. Това ще става по предварително изготвено и публикувано разписание и съобразено с нивото на реката. Предвижда се да се изработят и туристически маршрути за гостите на двата гарда", каза Мирослав Тодоров.

Проектът "Подобряване безопасността на корабоплаването по река Дунав в трансграничния регион Кълъраш - Силистра" е част от политиката на община Силистра за утвърждаването ѝ като предпочитана туристическа дестинация. Целта е да се подобрят плавателният път и инфраструктурата от двете страни на река Дунав. Предвижда се да бъдат изградени две речни гари, по една за всяка страна на реката.