Според научен доклад, представен тази седмица на кмета на северноиталианския град Болоня, забележителната кула Гаризенда е в непосредствена опасност от срутване.

Експертите посочват пресни пукнатини в тухлената зидария и засилено люлеене и призовават спешно да се вземат мерки за стабилизиране на кулата от XII век, съобщават италианските ежедневници "Република" и "Кориере дела сера".

Двете наклонени кули Гаризенда и Азинели на централния площад Порта Равеняна са сред най-прочутите забележителности на Болоня. От известно време те предизвикват безпокойство, като основното внимание е насочено към по-малката кула Гаризенда.

Височината на кулата е 48 метра, а в горната си част е изместена от вертикалната ос с 3,2 метра.

Комисията от експерти вече е обявила най-високата степен на тревога. "Не сме в състояние да кажем дали нищо няма да се случи с кулата, или ще има частично или внезапно срутване", казва Амедео Белини, архитект от комисията, цитиран от БТА.

Той призова града да предприеме действия възможно най-скоро.

Миналия месец властите отцепиха площада около двете кули заради пукнатини и необичайно люлеене. Площадът вероятно ще остане затворен в продължение на няколко години.

ИЗБРАНО