Един от най-дългоочакваните нови туристически обекти в Пловдив - Епископската базилика с нейните отлично запазени мозайки с птици - ще бъде официално открит на 18 април.

От Община Пловдив обявиха, че откриването ще е виртуално заради епидемичната обстановка и базиликата ще бъде отворена за посещение след разхлабване на мерките. 

Базиликата е изградена малко след приемането на християнството в Римската империя и в нея са се стичали богомолци, готови да се покръстят с новата религия. 

С размери 80 на 36 метра, това е най-голямата раннохристиянска базилика в България, както и една от най-големите на Балканите. Не е случайно, че толкова голяма християнска сграда е била построена съвсем близо до централния площад на някогашния Филипопол - църквата е трябвало да бъде величествен символ на новата религия. 

Към основната сграда е имало просторен двор с колонади, а вътре се е издигала специална платформа за епископа и помощниците му.

Базиликата е реставрирана на две нива, като те са свързани с рампа. Рампата ще е място за временни изложби. Посетителите ще стъпват по стъклен под, под който се виждат мозайките. 

Снимка: Официална фейсбук страница на Епископската базилика

На терасата на ниво 2 има бронзова отливка на Филипопол - такъв, какъвто е бил по времето на Епископската базилика. 

За децата над 6 години има детска площадка на открито и Зона на откривателя, където могат да учат, докато се забавляват. 

Мозайките с птиците

Подовете на Епископската базилика на Филипопол са покрити с два слоя многоцветни мозайки, с площ надхвърляща 2000 квадратни метра. Мозаечните подове разкриват как различните влияния са се смесили с местната култура.

В мозайките могат да се видят над 100 вида птици и сложни геометрични фигури. Това е една от най-богатите колекции от древни мозайки, оцелели до наши дни.

Снимка: Официална фейсбук страница на Епископската базилика

Според официалната фейсбук страница на базиликата в огромната Римска империя жителите на Филипопол единствени имали специален глагол, който означавал "правя мозайки" - μουσόω (музоо). Tази дума е доказателство, че мозаечното изкуство процъфтявало тук. И през езическия, и през християнския период обществени бани, частни вили и базилики били украсявани с мозайки, изобразяващи геометрични орнаменти, митологични персонажи, птици. При полагането на големи мозаечни подове често едновременно работели два или повече екипа.

Откриването на базиликата

Базиликата е открита по време на спасителни археологически разкопки в периода 1982-1986 г. До 2002 г. е проучена почти половината от сградата, а през 2016-2017 г. е доразкрита изцяло.

Базиликата е функционирала от средата на 4-ти до края на 6-и век. Преди и след базиликата също е имало живот тук - под нея са открити основите на антична сграда, а след изоставянето ѝ (вероятно заради земетресение) отгоре е построено гробище с църква.

От 2018 г. тя е включена в Индикативната листа за културно и природно наследство на ЮНЕСКО (тоест предложена е за включване в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО).

Снимка: Официална фейсбук страница на Епископската базилика

Гледайте откриването на живо

Базиликата на древния Филипопол ще бъде открита на 18 април 2021 г., когато ЮНЕСКО отбелязва Международния ден за опазване на паметниците на културата.

Откриването на Епископската базилика ще се състои онлайн, заради сложната епидемична обстановка в страната.

Събитието на живо можете да следите тук.

Най-новият музей на Пловдив ще отвори врати за посетители веднага след облекчаване на противоепидемичните мерки.

Епископската базилика се намира до католическата катедрала в Пловдив, на 5 минути пеша от пешеходния център.