Всяка година Световният доклад за щастието (World Happiness Report) излиза в Световния ден на щастието, 20 март, за да покаже как се подреждат в класация страните по света според редица фактори за качествен живот - от Брутен вътрешен продукт до нива на корупцията и лично усещане за щастие.

През 2021 г. докладът е малко по-различен от досегашния си формат. Заради въведените ограничителни мерки в много от страните изследователите не са успели да направят интервюта лице в лице. Освен това голяма част от доклада е фокусирана върху въздействието на Covid-19 върху щастието на хората.

Въпреки опустошителните 12 месеца, които са зад гърба ни, многобройните загубени животи и проблемите с умственото здраве заради изолацията, номер едно остава напроменен за четвърта поредна година. Официално е - хората във Финландия са най-щастливите на света!

Повечето страни в челната десетка са европейски - изключение прави само Нова Зеландия.

България тази година е на 56-о място в сравнение с 96-о миналата година. 

В дъното на класацията са държави, които страдат от конфликти през последните години - Зимбабве, Танзания и Йордания.

"Учудващото е, че като цяло няма намаляване на усещането за благоденствие, когато хората сами оценяват живота си," споделя професор Джон Хелиуел от Университета в Британска Колумбия, един от изследователите, взели участие в изготвянето на доклада. "Едно от възможните обяснения е, че хората виждат Covid-19 като обща външна заплаха, която засяга всеки, като това е създало по-силно чувство за солидарност и близост."

От началото на измерването през 2012 г. Световният доклад за щастието използва като показатели за щастие БВП, продължителност на живота, щедрост, социална подкрепа, свобода, нива на корупцията и други.

Ето го и топ 20 на най-щастливите страни в света:

1. Финландия

2. Исландия

3. Дания

4. Швейцария

5. Холандия

6. Швеция

7. Германия

8. Норвегия

9. Нова Зеландия

10. Австрия

11. Израел

12. Австралия

13. Ирландия

14. САЩ

15. Канада

16. Чехия

17. Белгия

18. Великобритания

19. Тайван

20. Франция