Броени дни преди официалното актуализиране на картата с всички плажове със син флаг на света, Гърция обяви, че се класира на второ място по брой на първокачествени плажове.

Фондацията за екологично образование (Foundation for Environmental Education), която дава отличията син флаг, през 2021 г. е присъдила приза на 545 гръцки плажа, което е 13,5% от всички плажове получили отличието от всички 51 страни, участващи в програмата.

Южната ни съседка е получила отличие и за 16 пристанища и шест лодки за устойчив туризъм.

Международното отличие син флаг е гарант за най-високи стандарти на крайбрежната ивица по 32 показателя, сред които качество на морската вода, достъпност и грижа за околната среда.

Кои плажове в Гърция имат син флаг през лято 2021

Най-много плажове със син флаг има на полуостров Халкидики, където 96 от плажовете получават престижното отличие тази година. Сред тях са плажът на къмпинг La Cara, Платаници, Сарти 1, Сикия, Торони, Порто Карас, Калогриас, Никити 2, Неа Потидея, Неа Мудания, Неа Каликратия, Неа Хераклия, Неа Рода, Йерисос и други.

На второ място е остров Крит със 120 плажа със син флаг, а на трето е Родос с 63.

Карта с всички гръцки плажове със син флаг можете да видите тук.

На официалния сайт на Фондацията за екологично образование има интерактивна карта с всички плажове с отличието по света. От фондацията обявиха, че картата ще бъде актуализирана с новата информация за 2021 г. на 25 май. Като се има предвид, че плажовете рядко губят своя син флаг, дори и в сегашния си вид тя може да служи за ориентир.