Еверест отново ще бъде достъпен за алпинисти, като тази година изкачването на най-високия връх в света ще е свързано с допълнителни ограничения, съобщава руският сайт Туризм.ру.

Пиковият сезон за изкачване на Еверест е през април и точно тогава през последните години се поставят рекорди по брой изкачвания. Тази година обаче членовете на експедициите ще трябва да се справят и със сложните условия покрай пандемията.

В Непал има изискване за представяне на отрицателен PCR тест плюс задължителна 7-дневна карантина (независимо от резултата от теста).

Върхът е отворен за изкачване само откъм Непал (южната страна), докато откъм Тибет (северната страна) остава в сила забраната за изкачване, като дори и местните алпинисти планират експедициите си през Непал. Това вероятно ще доведе още по-голям брой алпинисти откъм непалската страна.

Наскоро стана ясно също, че макар Непал и Тибет да са разделени от Хималаите и от политически различия, двете страни планират изграждането на жп линия, която ще свързва Тибет с непалската столица Катманду.