Летният туристически сезон започна добре, по предварителни данни за юни имаме почти един милион туристически регистрации. Това каза служебният министър на туризма Евтим Милошев в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

В туризма пилците ще ги броим наесен, очакваме поне 10% ръст, но да не бързаме да говорим, каза Милошев.

Водата по българското Черноморие е с отлично качество, това може да се види на сайта на Европейската комисия, която два пъти в месеца прави мониторинг на чистотата на Черно море, подчерта министърът.

Усилията са в посока на създаване на кадри в туризма, каза министърът. Трябва да се издигне престижът на професиите, заети в туризма, трябва да се подготвят кадрите още в средното образование, смята той. По думите му дуалната система на образование дава големи възможности.

Проблемът с работната ръка, особено с граждани от трети страни, не зависи само от консулските служби, а и от други институции, смята министърът. След летния туристически сезон ще инициирам междуведомствен диалог по темата с работната ръка, посочи Милошев.

В туризма бизнесът иска регулация, иска правила, за да може да развива туристическия продукт, каза министърът. По думите му всеки в туризма - от хигиениста до собственика на хотела, трябва да има усмивка. Светът вижда нашата страна през туризма, ако ние не ги посрещаме добре, когато туристическият продукт не ни е добре, това става лице на цялата ни държава, каза още Милошев.

"Всичко, което е добро за страната, е добре за туризма. Всичко, което тежи политически на страната, като инфлация, геополитика, цени, влияе пряко на туризма, а туризмът е лицето на нашата страната", каза Милошев.