Езерото Хяргас в Северозападна Монголия е едно от най-красивите и привлекателни за туристи, които са готови да отделят няколко дена само за пътуване, пише CNN. Пътят е близо 1800 километра от столицата Улаанбаатар и изисква по-особени шофьорски умения и автомобил, който може да се справи с тежките пътища.

Авантюристите, които искат да видят едно от големите солени езера на тази страна, трябва да се подготвят и за някои странни климатични аномалии. За един следобед, туристите могат да изпитат три сезона. В последните 43 километра до езерото се крият най-различни препятствия, пред които дори и професионален състезател ще изпита затруднения.

Толкова много усилия превръщат Хяргас в дестинация, за която никой не иска да жертва времето си. Пътят не е всичко в тази история и онези, които са успели да зърнат тази естествена красота, бързо забравят за премеждията.

Хяргас е известен със своите бели скали, кристална вода и недокоснати плажове. Посетителите често са объркани, защото езерото прилича поразително много на плаж, пренесен директно от Средиземно море.

Местните се шегуват, че това е една от най-пазените тайни на Монголия. Това езеро е пример за туристическия потенциал на Монголия, който очаква някакво развитие. Въпреки огромните приходи, които страната може да генерира, повечето хора се радват, че почивката им тук е интимна и липсват популярните европейски туристи, които да започнат строежът на хотели или да превърнат природния феномен в бунище.

Легендите за Хяргас са много, но една от любимите е, че в дълбините на езерото живее гигантски син бик. Синият бик излиза през есента, за да благослови стадата и след това се прибира. В Монголия има няколко солени езера, но Хяргас се смята за едно от по-достъпните. Солените води се вливат в река Захван. Полу-пустинният климат е честа причина до езерото да се забелязват повече камили, отколкото хора.

Размерите също са впечатляващи, Хяргас е с дължина от 71 километра и ширина от 31 километра. Дълбочината достига до 80 метра. Такива размери впечатляват, но още по-изненадващото е, че това е третото най-голямо езеро на Монголия.

Скалните атракции се намират на източния бряг на езерото и изискват от туристите да разполагат с 4х4 задвижване и умения за шофиране по някои от най-неблагоприятните пътища. Северният бряг е перфектното място за къмпингуване и плаж.

Официално няма точна такса за къмпингуване, но местните често събират такава от едва 3 долара, което е справедливо, имайки предвид, че именно те са хората, които най-често се занимават с почистване и поддържане на региона.

Почитателите на птиците също са сред често срещаните гости. Хяргас приютява няколко вида, които са заплашени с изчезване. Тук могат да бъдат забелязани къдроглави пеликани, големи корморани, черни лешояди, малки сови, домашни и скални врабчета, сибирски каменарки и много други. През април пристигат мигриращи птици и снасят яйцата си, а през септември избират нова посока.

Освен шофирането от 1800 километра, полети от столицата до близките градове са възможни. Пътят се съкращава с близо 220 километра, но не премахва трудния автомобилен преход. Има няколко туристически агенции, които правят пътуването по-лесно и включват посещение на планинския регион.

Монголия предлага лечение на масовия туризъм, тъй като всеки авантюрист ще разбере каква е точната дефиниция на уединение, спокойствие и движение. Монголия има твърде много територия, която може да приюти тълпите на Европа. Единственият проблем се крие в липсата на логистика и малко по-разумни условия за пътуване.