В единадесетото издание на есенния празник "Нощ на Самоводската чаршия и Фестивал на занаятите" ще има много кулинарни изненади за гостите, съобщиха организаторите от Общинската туристическа агенция "Царевград Търнов", предава БТА.

В петдневната фестивална програма от 21 до 25 септември ще се включат над 60 изложители от цялата страна, представящи български традиционни занаяти, ръчно изработени сувенири, био продукти, бижута, работилници за деца и възрастни. Във всеки от дните на форума, между 11:00 ч. и 20:00 ч., във Винения дегустационен център може да се види изложбата "Местното винарство от миналото до сега" със снимки, винени рисунки и карикатури.

В тон с тазгодишната украса и декорация на Улицата на занаятите, която ще е от цветни светещи обръчи, ще има обучения по въртене на обръч.

Предвидени са и кулинарни събития, които акцентират върху съхранението на българските традиции. На 23 и 24 септември под ръководството на шеф Станимир Радичев в 230-литров казан ще бъде приготвена прочутата самоводска яхния, от която всеки посетител може да опита, поднесена с традиционен хляб от фурната на великотърновското село Дичин. Желаещите да участват в подготовката на ястието могат да премерят сили в състезание по белене на лук. На следващия ден кулинарните предизвикателства продължават с приготвянето на самоводска лютеница.

Всяка фестивална вечер ще бъде изпълнена с богата и разнообразна концертна програма, завършваща с огнено шоу.