Музеят "Гугенхайм" в Билбао - първият филиал на голям музей, чества 20-годишнината си, предаде Франс прес. Примерът на нюйоркския музей "Гугенхайм" по-късно бе последван от центъра "Помпиду" и Лувъра в Париж.

На 20 октомври 1997 г. тържествено бе открит музеят "Гугенхайм" в Билбао в Страната на баските, Испания. Сградата му с революционна архитектура е проектирана от Франк Гери.

В основата на изграждането на музея в град Билбао, който отдавна не бил свързван със събития в областта на културата, е директорът на фондацията "Соломон Гугенхайм" Томас Кренс. Той замисля филиали на музея "Гугенхайм" в Манхатън да отворят врати в други страни.

20 години по-късно музеят "Гугенхайм" в Билбао е много популярен, като посетителите му са средно 1 милион годишно. Той допринесе за превръщането на Билбао в търсена туристическа дестинация.

Дали това не стана модел за подражание за други големи музеи по света?

"Става въпрос по-скоро за изключение", посочи експертът Жан-Мишел Тобелем от университета Париж 1 Пантеон-Сорбона.

Лувърът в Абу Даби - един ”универсален музей”

Колкото до другите проекти на нюйоркския музей "Гугенхайм", построяването на филиала му в Гуадалахара, Мексико, бе изоставено, а този в Лас Вегас затвори врати през 2008 г.
Остава филиалът в ОАЕ, който също е проектиран от Франк Гери и трябва да отвори врати недалеч от Лувъра в Абу Даби, на остров Саадият.

Центърът "Помпиду" ще открие три свои временни филиала за 5 години, пише БТА. Първият отвори врати през март 2015 г. в Малага и оттогава е привлякъл 500 000 посетители. Друг филиал ще отвори врати през 2019 г. в Шанхай, като ще се помещава в сградата на музей за изкуство, проектирана от британския архитект Дейвид Чипърфийлд.

В края на 2020 г. филиал на центъра "Помпиду" ще отвори врати в Брюксел, в бивш гараж, превърнат в музей на модерното и съвременното изкуство. Става дума за временни филиали - този в Малага ще просъществува 10 години, а онзи в Шанхай - 5 години, като периодът на съществуването му може да бъде удължен.

Лувърът създаде свой филиал в Ланс, но не стоеше зад подобни проекти в чужбина. Участието му в проекта за построяване на негов филиал в Абу Даби се вписва в рамките на междуправителствено споразумение между Франция и ОАЕ.