На сцена от свещи музиката ще се слее с природата в Перелик. Еко джаз фестивал "The Sound of Silence" ще се проведе на 26 и 27 юли. В рамките на две вечери на връх "Перелик" под звездите разнородни артисти ще се опитват да привлекат любителите към екологичната кауза на фестивала, съобщи в интервю за БТА инициаторът на събитието Кирил Асенов.

"Стремим се да използваме минимално количество електроенергия, само с агрегати за сцената, за да покажем, че може драстично да се намали консумацията на електроенергия. Използваме красотата на огньовете - 4 специални огнища и отблясъците на над 2000 обезопасени свещи", посочи Асенов.

Той добави, че над 4 000 бали сено обграждат артистичното пространство, подслоняват при нужда публиката и също са част от строителния материал около сцената.
Веднага след фестивала те се разстилат за наторяване по поляните около върха и запълване на коловозите. Този музикален форум е въплъщение на разбирането ни, че се нуждаем от духовни опори и уважение към природата, екологичен начин на живот, коментира още Асенов.

Фестивалът е уникален по рода си в България - единственият на 2191 метра височина, на магическо с красотата си място, в регион с вековни традиции, уникален бит и култура. Амбицията на организаторите му е да не е просто една от многобройните културни прояви, а място за общуване между природа, изкуство, духовност.

Макар това да е осмото му издание, за първа година фестивалът е в две вечери, насочени към различна аудитория. Ще звучи както електронна музика за младите посетители, така и фламенко, джаз и фюжън.

Според Асенов идеята за екологията като начин на живот и сътворяването на изкуство в най-висшите му импровизационни форми привлича все по-многобройна и най-разнообразна публика.

Относно опазването на околната среда той коментира, че по-голямата част от хората не се замислят каква е цената за природата при безконтролното използване на електричеството и свързаните с това природни ресурси. Опитваме се нашият фестивал да провокира грижовно отношение и мислене, да покажем, че може да се живее в единение с природата, щадящо нейните ресурси и всъщност самите нас, заяви Кирил Асенов.
ИЗБРАНО