Кметството на Мадрид съобщи, че ще предлага безплатни фламенко представления в климатизирани музеи в най-горещите часове на деня, за да насърчи туристите да потърсят убежище от горещините.

През 2023 г. Испания преживя втората си най-гореща година в историята, а температурите в Мадрид редовно надхвърлят 40 градуса по Целзий през летните месеци, когато в града се стичат туристи от цял свят. През юли и август миналата година над 1,6 милиона туристи са посетили испанската столица.

Докато сутрешните температури са поносими, дори в централния мадридски парк "Ретиро" в 15:00 ч. е горещо. Най-добрите места за убежище са климатизираните, а това означава музеи, кина и библиотеки", казва Марта Ривера де ла Круз, градски съветник по въпросите на културата и туризма в Мадрид.

За да привлекат туристите на закрито, трите основни музея в Мадрид - Прадо, Рейна София и Тисен, както и галерията на кралските колекции до кралския дворец, ще предлагат безплатни фламенко представления всеки ден от 15:00 до 17:00 ч. през юли и август, добави тя.

В спектаклите ще участват международно признати изпълнители като Йоланда Осуна и Едуардо Гереро.

Обществените библиотеки също ще предлагат хумористични моноспектакли и концерти в ранния следобед, а кината ще предлагат намалени цени за прожекции преди 17:00 ч.

Мярката "няма да е свързана с допълнителни енергийни разходи", тъй като тези места вече са климатизирани, каза Ривера де ла Круз.