60 000 безплатни билета за влак ще бъдат предоставени на младите хора през лятото. Решението бе обявено преди броени дни от министрите на транспорта на двете страни - Клеман Боне и Фолкер Висинг, съобщава Euronews.

Целта на инициативата е да насърчи пътуванията и да изгради културен обмен между Франция и Германия.

"За да отпразнуваме 60-годишнината от подписването на Елисейския договор, 60 000 билета ще бъдат предоставени безплатно при условия, които ще бъдат уточнени скоро", заявиха Боне и Висинг в съвместно изявление.

Боне добави, че инициативата има за цел да насърчи повече млади хора да пътуват с влак и е в съответствие с амбициите на Франция в областта на климата. Билетите са достъпни за лица на възраст под 27 години. Националните железопътни служби Deutsche Bahn и SNCF ще подкрепят финансово схемата.

Половината от билетите ще бъдат достъпни във Франция, а другата - в Германия. Те ще позволят на младите хора да пътуват с влак до другата страна. Според съобщения във френските медии пътниците, които се надяват да се възползват от схемата, вероятно ще трябва да участват в лотария за билетите.

Все още не са публикувани допълнителни подробности за това кой ще има право да кандидатства и как да го направи.

Висинг и Боне съобщиха също, че през 2024 г. ще започне да функционира нов маршрут на влак TGV между Париж и Берлин. Сега пътуването между двете столици изисква от пътниците да се прекачват в Кьолн или Франкфурт. Новата високоскоростна връзка ще позволи на пътниците да пътуват за около седем часа. По-късно тази година ще бъде въведен и нощен влак, който ще свързва градовете.

Министрите на транспорта заявиха, че новите маршрути са само още една стъпка към създаването на единна железопътна мрежа в двете държави.

Франция се отнася сериозно към климатичната криза, поне що се отнася до транспорта. През декември правителството обяви забрана за някои полети на къси разстояния.

Страната си партнира и с Ирландия, за да пусне комбиниран билет за влак и ферибот за пътуване между двете страни без полет.