Франция няма да ограничава цените на хотелите по време на Летните олимпийски игри в Париж през идното лято, а вместо това ще увеличи проверките, за да подсигури сравнително нормални цени за посетителите. Това е съобщила Оливия Грегоар, министър на туризма на Франция, цитирана от Франс прес и в. "Льо Монд", пише БТА.

Около 15 милиона посетители се очакват за Олимпийските игри в Париж, които ще се проведат от 26 юли до 11 август 2024 г., както и на Параолимпийските игри през август и началото на септември.

Хотелите вече повишиха значително цените на нощувките.

Правителството по никакъв начин няма да се стреми да ограничава цените. "Никога не е имало таван на цените по време на Олимпийските или Параолимпийските игри в Лондон, Рио или в Пекин", е казала пред радио "Sud Radio" Грегоар.

Вместо това 900 инспектори, около една трета от работещите за правителствената агенция за борба с измамите, ще бъдат натоварени със задачата да "проверяват цените, санитарните условия и гладкото протичане на Олимпийските игри", е добавила тя.

По думите й "всичките 1600 парижки хотела ще бъдат проверени", а 600 вече са минали такива проверки.

В цялата страна 10 000 хотела и ресторанта ще бъдат проверени във връзка с провеждането на олимпиадата. "Призовавам всички хотели и ресторанти да бъдат отговорни. От съществено значение е френските и международни туристи да плащат в съответствие с получената услуга", каза още Грегоар и продължи: "Ако това не е така, те (хотелите и ресторантите) могат да бъдат сериозно санкционирани".