Франция се отказва от плановете си да въведе месечна карта за обществения транспорт на цена от 49 евро по германски модел, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Вместо това френските власти обмислят празнични карти за младежи. С тях те ще могат да пътуват през лятото с регионални и бързи влакове, заяви новият министър на транспорта Патрис Вергриет пред парламента на страната.

Неговият предшественик на поста - Клеман Бон, агитираше в полза на картата от 49 евро и имаше подкрепата на президента Еманюел Макрон за нея, но се водеха спорове относно финансирането на схемата.

Регионите във Франция отговарят за местния транспорт и би трябвало да намерят как да финансират схемата, посочва ДПА. "Трябва да спрем да предлагаме добри идеи за сметка на другите", посочи Вергриет.

Германският му колега Фолкер Висинг преди време представи идеята за картата от 49 евро, която да е валидна за транграничния регионален транспорт между Германия и Франция. Очаква се в близките години тази мрежа да се разшири сериозно, което би направило подобна карта много използвана.

Картата в Германия, известна като "Дойчландтикет" (Deutschlandticket), е достъпна от 1 май м. г. и дава възможност за пътуване във всички местни и регионални автобуси, трамваи и влакове в цяла Германия.

С нея вече могат да се прекосяват и граници и да се стига до градове в съседни държави, например до Висамбур и Лотербур във Франция, недалеч от германската граница.