През последните няколко години, благодарение на рязкото нарастване на популярността на електронните цигари за еднократна употреба, се превърна в нещо обичайно да се разхождаш по улицата и да преминаваш през облаци от пара с аромат на диня, дъвка и дори крем.

За Франция това обаче не е никак вълнуващо, преди броени дни страната наложи забрана за "vapes", "puffs", "tonks" - както и да ги наричат почитателите им.

Тази седмица френският парламент гласува единодушно за забрана на използването на електронни цигари за еднократна употреба в законопроект, който може да бъде приложен още през септември следващата година.

Той все още ще подлежи на одобрение от Сената на Франция и Комисията на ЕС, но поради обширните опасения за здравето и околната среда, както и ентусиазма на депутатите, изглежда доста вероятно, пише TimeOut.

Само преди десетина дни беше обявено, че Франция има големи планове за забрана на тютюнопушенето на множество обществени места в страната, както и намерение за увеличаване на цената на цигарите. Забраната на електронните цигари обаче изглежда още по-строга.

Цената на вейповете, или както ги наричат във Франция - "пухчетата", е около 9 евро,  което е по-евтино от кутия с 20 цигари. Цената, както и използването на ярки цветове и аромати, вдъхновени от сладкарските изделия, накараха участниците в кампанията да обвинят производителите, че се насочват към младите хора и стимулират създаването на вреден навик.

Алиансът срещу тютюнопушенето заяви, че 15 % от френските 13-16-годишни младежи са "пушили" поне веднъж, като повечето от тях твърдят, че са опитали още на 11-12 години. Въпреки че изпаряването се смята за по-малко вредно от пушенето, все още няма достатъчни проучвания, за да знаем какви са дългосрочните му последици.

А и човешкото здраве не е единственото притеснение - според Би Би Си група френски лекари, които пишат до Le Monde в началото на 2023 г., описват употребата им като "екологична чума".

Material Focus, екологична организация в Обединеното кралство, установи, че повече от един милион устройства се изхвърлят на боклука всяка седмица.  Освен това електронните цигари са изработени от пластмаса и съдържат литиеви батерии, както и следи от тежки метали.

Нова Зеландия и Австралия вече въведоха ограничения, като например по-ниски нива на никотин и ограничения за местоположението на магазините в близост до училища. В Европа други места, включително Обединеното кралство, Ирландия и Германия, обмислят подобни забрани.