Френски град сменя името си за една година от мъжки на женски род, за да покаже, че между жените и мъжете има равенство, предаде Франс прес.

Решението е на Бертран Керн, социалистическият кмет на град Пантен (Pantin на френски). Градчето е едно от предградията на френската столица Париж.

"Добавяме едно "е" накрая на името на града, защото така ние искаме да накараме хората да осъзнаят равенството между жените и мъжете", заяви Керн.

"Жените все още получават по-ниско възнаграждение за труда си от мъжете, някои професии са забранени за тях, а тяхното място в общественото пространство не винаги е добре прието от мъжете", каза Керн. Кметът освен това иска чрез промяната на името да разкритикува не само съществуващото неравенство между мъжете и жените, но и насилието над жените.

Промененото име на град Пантен с добавено "е" накрая вече ще звучи на френски Пантин (Pantine). То обаче няма да бъде изписано на табелите на входа на града, нито ще има официална промяна на пощенския адрес, тъй като това би изисквало да се премине през много административни процедури. Промяната е само символична.