Зимата наближава. А за поредния ски курорт във Франция това означава да се изправи пред реалността - няма и не се очаква да има достатъчно сняг, за да продължи да функционира.

Градчето Ла Самбюи, в което се намира ски дестинация в близост до Монблан във Френските Алпи, реши да демонтира ски лифтовете си, тъй като глобалното затопляне е съкратило ски сезона до няколко седмици, което означава, че вече не е рентабилно да се поддържат в експлоатация, пише CNN.

Снимка: iStock by Getty Images

"Преди имахме сняг на практика от 1 декември до 30 март", казва кметът на Ла Самбюи Жак Далекс пред CNN. Миналата зима обаче е имало само "четири седмици сняг и дори не бе достатъчно", допълва той. Това означава, че "много бързо по пистите се появиха камъни и се оголиха скали".

Далекс заяви, че курортът е имал възможност да работи по-малко от пет седмици през януари и февруари и е претърпял годишна оперативна загуба в размер на около 500 000 евро. Само поддържането на лифтовете струва 80 000 евро годишно.

Ла Самбюи не е голям курорт, само с три лифта и няколко писти, достигащи до максимална височина от 1850 метра.

Но с редица писти от "черни" за експерти до "зелени" за начинаещи и сравнително евтини ски карти, той е популярен сред семействата, които търсят по-непретенциозно преживяване в Алпите, отколкото предлагат по-големите дестинации на по-голяма надморска височина. Британският сайт On The Snow го нарича "идилично място за посещение, с изключителни панорамни гледки и всичко, от което се нуждаете в един курорт".

Снимка: iStock by Getty Images

Това лято, когато настъпва време за планиране на зимния сезон, общинският съвет на Ла Самбюи взима решение да закрие курорта, който управлява от 2016 г. насам. Макар че ски инфраструктурата му трябва да бъде демонтирана възможно най-скоро, властите се надяват, че градчето все още може да привлича посетители.

Далекс заявява, че курортът, който се рекламира и като лятна дестинация за туризъм, ще се превърне в място за "откриване и опазване на природата, разходки, спортуване, ако е възможно".

На официалния сайт на градчето вече има съобщение, че ски курортът е "окончателно затворен" на 10 септември след решението на градския съвет. "Благодаря на всички за този последен летен сезон 2023 г. и за всички прекрасни години, прекарани до вас", се казва в него.

Ла Самбюи не е единственият френски ски курорт, който е изправен пред криза. Миналата година Сен-Фирмин, друга малка алпийска ски дестинация, реши да демонтира своя лифт, след като стана ясно, че зимният му сезон намалява от месеци на седмици.

Френската екологична група Mountain Wilderness твърди, че от 2001 г. насам е демонтирала 22 ски лифта във Франция, и изчислява, че все още има 106 изоставени ски лифта на 59 места в страната.

Според доклад, публикуван през август от научното списание Nature Climate Change, 53% от 2234 изследвани ски курорта в Европа вероятно ще изпитат "много висок риск от липса на сняг" при 2 градуса по Целзий, глобално затопляне над прединдустриалните нива, без да се използва изкуствен сняг.

В доклад, публикуван през януари в списанието Proceedings of the National Academy of Sciences, се посочва, че има "значителна вероятност" глобалното повишаване на температурата да премине този праг от 2 градуса по Целзий до средата на века.

Далекс заявява, че "всички курорти за зимни спортове във Франция са засегнати от глобалното затопляне", особено тези, които се намират на височина между 1000 и 1500 метра.

Не всички в неговия град обаче са готови да се откажат без борба. Тази година сдружение, наречено "Всички заедно за Ла Самбюи" (Tous Ensemble Pour La Sambuy), стартира петиция, в която се настоява курортът, както и други, да останат отворени, като се възприеме нов, "по-траен" модел -  като се пусне в действие седалковият лифт през лятото, който да извозва посетителите в планината.

Петицията е събрала повече от 1900 подписа и според Кристиан Бейли, председател на асоциацията, групата предприема правни действия, за да промени решението на градския съвет.

Той е категоричен, че затварянето е "вредно"  и добавя, че ски курортът е "социален елемент на нашия малък град със 7500 жители".

Далекс обаче казва, че причината за затварянето е ясна - "глобалното затопляне очевидно е в ход" и се случва "дори по-бързо, отколкото учените прогнозираха". Според него функционирането на ски курортите става все по-трудно, като много от тях са "принудени да се адаптират" към новия климат.

Снимка: iStock by Getty Images