От средата на септември, френските железници въвеждат глоба от 50 евро за надхвърляне на позволения багаж, пише Euronews. Франция представя нов закон относно багажа във влаковете и може да глобява пътниците, които не спазват някои от основните правила. Поставя се ограничение на броя куфари, с които един човек може да пътува, особено при високоскоростните влакове. Италианският оператор Trenitalia вече въведе подобни регулации относно капацитета на багаж за пътник - допускат се до две чанти или два куфара.

Новите правила за Франция посочват, че всеки пътник може да се движи с две чанти или куфари с размери от 70х90х50 сантиметра и раница за лаптоп с размери от 40х30х15 сантиметра. Пътниците могат да носят ръчна чанта или дамска чанта. Колички, бъгита, спортно оборудване и музикални инструменти, няма да бъдат добавяни към лимита на багажа. Пътникът, който пренася подобно оборудване, най-вероятно трябва да го чекира като допълнителен багаж, но закупеният билет продължава да важи за посочените чанти или куфари.

Законът беше приет на 15 февруари, но от 15 септември вече започват да се издават глоби. Компаниите TGV и OuiGo вече въвеждат регулациите в сила. Двете компании са още по-стриктни и посочват, че един билет дава право за носене на малка чанта с размери от 36х27х15 см и по-голяма чанта с максимални размери от 55х35х25 см. Срещу допълнително заплащане, пътниците могат да добавят багаж. Френската компания TER все още не е въвела такива ограничения за своите клиенти, но предоставя лимитирано пространство за багажа в купето. Единственото изискване на компанията TER е, че багажът на всеки пътник не трябва да представлява опасност за всички останали. Пътуващите с влак Eurostar от Лондон до Париж и обратно, получават правото да носят до два куфара или сака, както и ръчна чанта. Eurostar не слага ограничение на теглото, но посочва, че всеки пътник трябва да може да вдигне багажа си сам, без да изисква никаква помощ.