Френското правителство пожела днес да внесе спокойствие с оглед на обявените стачки преди Коледа, потвърждавайки, че не се очакват "сериозни сътресения най-вече във въздушния трафик", предаде Франс прес.

Транспортният министър Клеман Бон изрази увереност по повод предвидените около коледната ваканция стачки във въздушния и жп транспорт. "Не предвиждаме сериозни сътресения във въздушния трафик при отпътуванията за празниците", заяви той пред "Франс 2". "Ще има влакове и самолети", подчерта Бон.

"След две години на пандемия, смятам, че французите имат правото на почивка, да се съберат със семействата си , да си вземат малка ваканция около Коледа", каза министърът. Той призова за "отговорност" и помоли да не се добавят нови "тревоги" и "трудности" в и без това сложната икономическа ситуация.

Заплахата от социални конфликти по време на празниците в края на годината тежи върху някои авиокомпании във Франция и националната жп компания Ес Ен Се Еф (SNCF)

Синдикатите в жп транспорта призоваха за стачни действия от 20:00 часа (21:00 часа българско време) в четвъртък (15 декември) до 08:00 часа (09:00 часа) в понеделник (19 декември) или целия първи уикенд на училищната ваканция.

Синдикатите на кабинния персонал в "Ер Франс" (Air France) депозираха предварително уведомление за стачка за периода от 22 декември до 2 януари.

Пилотите на "Корсеър" (Corsair), авиокомпанията от френската отвъдморска територия Гваделупа ще стачкуват от 16 до 22 декември, а "Еър антий" (Air Antilles) е заплашена от протестни действия на стюардите и стюардесите от 17 до 22 декември. Френският филиал на "ИзиДжет" (EasyJet) също е под угрозата от стачни действия по време на празниците, допълва БТА.